Welkom!
Ik ben Dagmar! Ik ben moeder van 3 avontuurlijke kinderen en getrouwd met een man die regelmatig de wereld afreist en geweldig is in het tolereren en supporten van mijn nieuwe projecten… nou ja, meestal.
Food from scratch
Mijn liefde voor pure voeding ontstond in Afrika. In 2012 verhuisden we als gezin naar Tanzania om ons in te zetten voor de organisatie ‘Mission Aviation Fellowship’. Mijn man voerde vluchten uit naar afgelegen plaatsen in het binnenland van Afrika. Het was in Tanzania waar ik kennismaakte met het begrip ‘food from scratch’ en het waren de Afrikaanse ‘mama’s’ en de reeds ingeburgerde teamgenoten die de liefde voor puur koken in mijn aanwakkerden en mij leerden hoe je heerlijk kunt koken zonder pakjes en zakjes. Het gevoel van voldoening als je een maaltijd met verse ingrediënten op tafel zet, waarvan je tot in detail weet waaruit het bestaat, dat voedzaam en ook nog eens verrukkelijk is… daar wil je meer van!
Toen we in 2014 naar Zuid-Soedan verhuisden was de burgeroorlog net uitgebroken. Mijn in Tanzania aangeleerde vaardigheden kon ik in Zuid-Soedan goed gebruiken want de toegang tot voedingsmiddelen was in Zuid-Soedan nog veel beperkter dan in Tanzania.
Zuurdesem
Tijdens ons eerste jaar in Zuid-Soedan werd ik rond de kerstdagen ineens heel erg ziek. Net op tijd kon ik met een ambulancevlucht naar Kenia geëvacueerd worden, waar ik met behulp van vele antibiotica in het ziekenhuis weer opgelapt werd. Ik was dankbaar dat de hoge koorts na al die dagen eindelijk zakte maar het toepassen van de vele antibiotica had ook een keerzijde. De antibiotica had niet alleen de slechte bacteriën gedood, ook de goede bacteriën in mijn darmen waren aangepakt waardoor de balans compleet weg was. Ik bakte in die tijd dagelijks brood voor ons gezin maar ik kon het brood zelf niet goed meer verdragen. De daaropvolgende jaren herstelden mijn darmen gelukkig weer redelijk maar ze bleven gevoelig. Ik kon niet meer echt genieten van brood eten.
Ik bakte in die tijd dagelijks brood voor ons gezin maar ik kon het brood zelf niet goed meer verdragen.
Totdat ik de kracht van het fermenteren van voedsel ontdekte en dan specifiek zuurdesem! Wauw.. ik kon weer brood eten zonder klachten en wat was het lekker! Zuurdesembroden hoeven helemaal niet zwaar en ontzettend zuur te zijn, ontdekte ik. Het is maar net hoe je ze maakt. Wij houden van de luchtige versie met een krokante korst en lichtzure smaak. Vers uit de oven zijn ze onweerstaanbaar en doen ze ons denken aan een bakkerij in de vroege ochtend op het Franse platteland.
Voordat ik het wist was de zuurdesemstarter ‘my new best friend’. Ik noemde haar ‘Bella’ en vanaf dat moment hielp ze mij om alles wat ik bakte om te toveren tot een probiotische lekkernij. Onze zoon zei laatst: ‘mam, ik ben zo blij dat jij met zuurdesem hebt leren bakken, alles is zoveel lekkerder geworden!’
Waarom Dailygoodness?
In een wereld vol drukte en onrust heb ik gemerkt dat het heerlijk is om wat meer terug te gaan naar de basis. Van zuurdesem en granen malen tot groente verbouwen en kippen houden. Ik hoop dat deze website je zal inspireren om iets nieuws te proberen. Het geeft een enorm voldaan gevoel om zelf iets te creëren. Ik hoop dat je aangemoedigd zal worden om zo nu en dan even een stapje terug te doen en te genieten van de dagelijkse dingen, dit is waar Dailygoodness voor staat. Genieten van het aansnijden van je versgebakken brood of de smaak van een warme nazomer als je je potje zelfgemaakte jam gebruikt.
Heb je zin om hiermee aan de slag te gaan? Volg mij dan op pinterest of instagram of schrijf je hieronder in zodat je de nieuwste recepten en tips direct in jouw mailbox ontvangt!
Happy baking!
Liefs,