Soms past het gewoon beter in je schema om een zuurdesembrood in één dag te bakken. Je wil bijvoorbeeld in de avond graag een soepje eten met een sneetje versgebakken zuurdesembrood of je wil het brood vast klaar hebben omdat je de volgende ochtend vroeg naar je werk gaat. Met dit bakschema (+ tijden!) heb je nog dezelfde dag een heerlijk, luchtig brood op tafel staan! In de ochtend je deeg maken en in de avond genieten van een knapperig vers zuurdesembroodje!
Direct naar het bakschema? Klik hier.
Bewaar deze pin!

Waarom je dit bakschema fijn zal vinden
Dit bakschema is perfect voor wie snel een zuurdesembrood wil bakken. De meeste recepten voor zuurdesembrood nemen 2 volledige dagen in beslag, met dit bakschema ben je in 1 dag klaar! Je kunt ervoor kiezen om de starter de avond tevoren te voeden zodat je de volgende ochtend vroeg kunt beginnen (variant 1), met dit bakschema kun je het brood dezelfde dag nog eten.
Je kunt er ook voor kiezen om het hele brood (inclusief de starter) in één dag te maken. Het is dan wel heel belangrijk dat je een actieve starter hebt en deze vroeg in de ochtend voedt. Met een actieve starter bedoel ik een starter die in de dagen voorafgaand gevoed is en niet een starter die een week in de koelkast gestaan heeft. Met dit bakschema (variant 2) lukt het niet om het brood voor het avondeten klaar te hebben maar wel diezelfde avond. Je vindt beide bakschema’s verderop in dit blog.
Ik gebruik voor het gemak precies hetzelfde recept als in mijn blog: zuurdesembrood maken. Dit is een recept voor beginnende zuurdesembakkers. Ben jij als beginnende zuurdesembakker nog niet bekend met alle handelingen? Kijk dan even op dit blog voor foto’s en een uitgebreid stappenplan van het zuurdesem-bakproces.
Ingrediënten
100 gram actieve zuurdesemstarter (of 150 gram, zie tip!)
500 gram bloem (kies bloem met een hoog eiwitgehalte van 13-14% zoals deze)
320 gram lauwwarm water
10 gram zout
Materialen
Grote mengkom (bij voorkeur een zware kom van glas)
Weegschaal
Rijsmandje/banneton (je kunt ook een theedoek in een schaal leggen als rijsmandje)
Gietijzeren pan (ongeveer 26 cm. doorsnede). Deze zorgt voor de perfecte omstandigheden voor het brood (stoom) om goed te rijzen en geeft een luchtig brood met lekkere korst. Heb je geen gietijzeren pan? Dan kun je het brood bakken op een pizzasteen en stoom creëren in de oven door met een plantenspuit water over het brood te spuiten en een ovenvaste schaal met water op de bodem van de oven te zetten.
Bakpapier
Deksel of bord om de kom met deeg mee te bedekken. Ik gebruik graag deze plastic douchemutsen die ik eindeloos hergebruik.
Lame of heel scherp mes
Tip
Wil je de rijstijd nog meer versnellen? Dan kun je ervoor kiezen om in plaats van 100 gram starter, 150 gram starter aan je deeg toe te voegen. Het deeg wordt dan in verhouding iets natter maar dit is minimaal (vind ik). Je zult zien dat de bulkrijs een stuk sneller gaat (bij mij meestal de helft van de tijd).
Hoe maak je zuurdesembrood in één dag?
Heb je je starter nog niet gevoed? Doe dit dan zo vroeg mogelijk in de ochtend! (7:30 of eerder). Zet je starter op een warme plek. In de zomer bijvoorbeeld op de vensterbank in de zon (met een deksel op de pot zodat je starter niet uitdroogt!) en in de winter op/bij de kachel (let op dat je starter niet té heet wordt, dat overleven de gisten in je starter niet! Ik zou het bij max 32 graden houden).
Zodra je starter verdubbeld is in volume (na zo’n 4 uur) kun je het deeg gaan maken. Heb je de avond ervoor je starter gevoed, dan kun je direct met het deeg beginnen zodra je starter verdubbeld is in volume.

Deeg maken
Om het deeg te maken meng je warm water en starter in een grote kom. Ik doe dit met mijn handen maar als je je handen liever schoonhoudt is een deegklopper ideaal! Voeg hierna de bloem en het zout toe. Afhankelijk van het bakschema dat je kiest laat je het deeg 20-30 minuten rusten.
Stretch & folds
Doe na het rusten de eerste ronde stretch & folds: Maak je handen een beetje nat zodat het deeg niet aan je handen plakt. Pak een zijkant van het deeg en rek deze uit naar boven. Vouw deze flap dan over de rest van het deeg. Draai de kom een kwart slag en doe een ‘stretch & fold’ (rek en vouw) met een volgende zijde van het deeg. Doe deze stretch & folds totdat je de hele kom rondgegaan bent, ongeveer 4x. Nu heb je één ronde stretch & folds gedaan. (Ben je onbekend met stretch & folds? Hier zie je in foto’s stap voor stap hoe je stretch & folds doet).
Bedek de kom met een plastic wrap of douchemuts en laat het 20 minuten rusten. Doe hierna nog 2 of 3 keer een ronde stretch & folds (afhankelijk van bakschema) met 20 minuten rust tussendoor.
Bulkrijs
Laat het deeg op een warme plek rijzen totdat het 75-100% is toegenomen in volume. Hoe snel je deeg rijst hangt onder anderen af van je kamertemperatuur en hoe sterk je starter is. Deze twee factoren bepalen dan ook grotendeels of het lukt om je brood in 1 dag af te bakken. Gemiddeld duurt het zo’n 5-8 uur voordat je deeg tot 100% is toegenomen in volume. Zet net als bij je starter ook je deeg op een warme plek. In de zomer bijvoorbeeld op de vensterbank in de zon (met een plastic wrap of douchemuts over de kom zodat je deeg niet uitdroogt!) en in de winter bij de kachel (let op dat ook je deeg niet té heet wordt, dat overleven de gisten in je deeg niet! Ik zou het bij max 32 graden houden).
Hou je deeg altijd extra goed in de gaten als het op een warme plek staat, het kan soms sneller gaan dan je verwacht en je wil niet dat het te lang rijst en je eindigt met een slappe ‘pudding’.
Vormen van je deeg
Strooi een beetje bloem op je werkblad en leg het deeg daar voorzichtig op. Vouw het deeg door alle vier de kanten naar binnen te vouwen. Draai het deeg om zodat de zoom van het deeg naar onderen ligt en de gladde kant naar boven. Vorm het deeg tot een mooie bol door je handen achter het deeg te leggen en het deeg een aantal keer over het werkblad voorzichtig naar je toe te trekken. (Hier zie je op foto’s hoe ik dat doe).
Bestrooi je rijsmandje met rijstmeel en leg het deeg in het mandje met de gladde kant naar beneden.
Bedek het deeg weer en laat het nog zo’n 1-2 uur rijzen op kamertemperatuur. Hoe lang je het laat rijzen hangt ook weer af van je kamertemperatuur. Kijk naar het deeg: het mag nog een beetje rijzen maar laat het niet meer dan 25% toenemen in volume. Als je deeg voldoende gerezen is maar de oven nog niet verwarmd is, leg het deeg dan een half uur in de vriezer. Een deeg uit de vriezer is makkelijker mooi in te snijden en het contrast van ijskoud deeg in een snikhete oven geeft meer ‘rijs’ in de oven is mijn ervaring.
Verwarm tijdens deze laatste rijs de oven (met daarin je gietijzeren pan) voor zodat hij op tijd warm genoeg is.
Brood bakken
Verwarm de oven minimaal 30 minuten voor op 230 graden. Leg het deeg voorzichtig op een stuk bakpapier. Strooi eventueel wat bloem over het deeg en verspreid dit met je hand (hierdoor zie je de decoratieve insneden beter).
Zet de hete gietijzeren pan klaar zodat je het deeg er snel in kunt plaatsten na het insnijden.
Snij het brood in. Bak je voor het eerst een zuurdesembrood? Dan kun je ervoor kiezen om 1 grote snede van boven naar beneden te maken (ongeveer 1 cm diep). Je kunt hiervoor een lame of een scherp schoon mes gebruiken. Vind je het leuk om decoratieve kleine insneden te maken? Maak deze insneden dan eerst voordat je een grote insnede maakt. Ik gebruik voor de decoratieve insneden graag deze UFO-lame.
Verplaats met behulp van het bakpapier het deeg naar de hete gietijzeren pan. Doe het deksel op de pan en plaats de pan in de oven.
Bak het brood 25 minuten op 230 graden met het deksel op de pan.
Verwijder het deksel en bak het brood nog 20 minuten af totdat het goudbruin van kleur is.

Bakschema’s voor zuurdesembrood in één dag
Variant 1
Bij dit schema voed je de starter een dag van tevoren. Hierbij kun je het brood op de dag van bakken ook eten bij de avondmaaltijd.
Voed je starter de avond van tevoren.
De volgende dag:
8:30* – Mix je deeg en laat het 30 min. afgedekt rusten
9:00 – 10:00 Elke 20 minuten een ronde stretch & folds (4 in totaal)
10:00 – 15:00 (of langer) bulkrijs op kamertemperatuur
15:00 – Vorm het deeg tot een boule en leg het in een rijsmandje
15:00 – 2e rijs op kamertemperatuur
16:00 – Verwarm de oven met gietijzeren pan voor
16:30 – Als het deeg voldoende gerezen is (ongeveer 25%) leg het dan het laatste half uur nog even in de vriezer. Nog niet voldoende gerezen? Laat het dan nog verder rijzen op kamertemperatuur.
17:00 – Maak insnede in het brood en bak het brood
18:00 – Brood is klaar!
Variant 2
Hierbij voed je de starter op de dag zelf. Je kunt het brood dezelfde avond nog afbakken (mits je starter en deeg warm genoeg staan) maar je redt het niet om het deeg voor het avondeten klaar te hebben. Je kunt natuurlijk wel de hoeveelheid starter aanpassen (zie tip). Hiermee kun je de bulkrijs versnellen en misschien tóch nog je brood op tijd klaar hebben voor de avondmaaltijd 😉
7:30* – Voed je starter. Zet deze op een hele warme plek (let op dat je starter niet té heet wordt, dat overleven de gisten in je starter niet! Ik zou het bij max 32 graden houden)
11:30 – Mix je deeg en laat het 20 min. afgedekt rusten
11:50 – 12:30 Elke 20 minuten een ronde stretch & folds (we doen hier 3 in totaal ivm de tijd)
12:30 – 17:30 (of langer) bulkrijs op kamertemperatuur. Zet het deeg eventueel ook weer bij de kachel of in de vensterbank (afgedekt met plastic wrap) om het proces te versnellen. Hou het deeg goed in de gaten!
17:30 – Vorm het deeg en leg het in een rijsmandje. Laat het deeg nog 1-2 uur op kamertemperatuur rijzen.
18:30 – Verwarm de oven met gietijzeren pan voor
19:00 – Als het deeg voldoende gerezen is (ongeveer 25%) leg het dan het laatste half uur nog even in de vriezer. Nog niet voldoende gerezen? Laat het dan nog verder rijzen op kamertemperatuur.
19:30 – Maak insnede in het brood en bak het brood af.
20:30 – Brood is klaar!
* Kun je nog eerder starten? Dan zou ik dat zeker doen. Gebruik je starter ‘rond’ z’n piek. Dit komt niet heel precies, relax!

📸 Heb jij dit recept gemaakt? Leuk als je je resultaten deelt! Tag @dagmardailygoodness en deel je foto’s!
✨ Als je het recept fijn vond zou ik het super vinden als je het 5 sterren wil geven! Dankjewel!
(In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen wat betekent dat ik een kleine commissie krijg, zonder kosten voor jou! Lees hier meer.)

Zuurdesembrood in één dag
Soms past het gewoon beter in je schema om een zuurdesembrood in één dag te bakken. Je wil bijvoorbeeld in de avond graag een soepje eten met een sneetje versgebakken zuurdesembrood of je wil het brood vast klaar hebben omdat je de volgende ochtend vroeg naar je werk gaat. Met dit bakschema (+ tijden!) heb je nog dezelfde dag een heerlijk, luchtig brood op tafel staan!
Ingredients
- 100 gram actieve zuurdesemstarter (of 150 gram, zie tip!)
- 500 gram bloem (kies bloem met een hoog eiwitgehalte van 13-14% zoals deze)
- 320 gram lauwwarm water
- 10 gram zout
Instructions
Bakschema’s
Variant 1
Bij dit schema voed je de starter een dag van tevoren. Hierbij kun je het brood op de dag van bakken ook eten bij de avondmaaltijd.
Voed je starter de avond van tevoren.
De volgende dag:
8:30* – Mix je deeg en laat het 30 min. afgedekt rusten
9:00 – 10:00 Elke 20 minuten een ronde stretch & folds (4 in totaal)
10:00 – 15:00 (of langer) bulkrijs op kamertemperatuur
15:00 – Vorm het deeg tot een boule en leg het in een rijsmandje
15:00 – 2e rijs op kamertemperatuur
16:00 – Verwarm de oven met gietijzeren pan voor
16:30 – Als het deeg voldoende gerezen is (ongeveer 25%) leg het dan het laatste half uur nog even in de vriezer. Nog niet voldoende gerezen? Laat het dan nog verder rijzen op kamertemperatuur.
17:00 – Maak insnede in het brood en bak het brood
18:00 – Brood is klaar!
------------------------------------------
Variant 2
Hierbij voed je de starter op de dag zelf. Je kunt het brood dezelfde avond nog afbakken (mits je starter en deeg warm genoeg staan) maar je redt het niet om het deeg voor het avondeten klaar te hebben. Je kunt natuurlijk wel de hoeveelheid starter aanpassen (zie tip). Hiermee kun je de bulkrijs versnellen en misschien tóch nog je brood op tijd klaar hebben voor de avondmaaltijd 😉
7:30* – Voed je starter. Zet deze op een hele warme plek (let op dat je starter niet té heet wordt, dat overleven de gisten in je starter niet! Ik zou het bij max 32 graden houden)
11:30 – Mix je deeg en laat het 20 min. afgedekt rusten
11:50 – 12:30 Elke 20 minuten een ronde stretch & folds (we doen hier 3 in totaal ivm de tijd)
12:30 – 17:30 (of langer) bulkrijs op kamertemperatuur. Zet het deeg eventueel ook weer bij de kachel of in de vensterbank (afgedekt met plastic wrap) om het proces te versnellen. Hou het deeg goed in de gaten!
17:30 – Vorm het deeg en leg het in een rijsmandje. Laat het deeg nog 1-2 uur op kamertemperatuur rijzen.
18:30 – Verwarm de oven met gietijzeren pan voor
19:00 – Als het deeg voldoende gerezen is (ongeveer 25%) leg het dan het laatste half uur nog even in de vriezer. Nog niet voldoende gerezen? Laat het dan nog verder rijzen op kamertemperatuur.
19:30 – Maak insnede in het brood en bak het brood af.
20:30 – Brood is klaar!
Notes
Hoe maak je zuurdesembrood in één dag?
Heb je je starter nog niet gevoed? Doe dit dan zo vroeg mogelijk in de ochtend! (7:30 of eerder). Zet je starter op een warme plek. In de zomer bijvoorbeeld op de vensterbank in de zon (met een deksel op de pot zodat je starter niet uitdroogt!) en in de winter op/bij de kachel (let op dat je starter niet té heet wordt, dat overleven de gisten in je starter niet! Ik zou het bij max 32 graden houden).Zodra je starter verdubbeld is in volume (na zo’n 4 uur) kun je het deeg gaan maken. Heb je de avond ervoor je starter gevoed, dan kun je direct met het deeg beginnen zodra je starter verdubbeld is in volume.
Deeg maken
Om het deeg te maken meng je warm water en starter in een grote kom. Ik doe dit met mijn handen maar als je je handen liever schoonhoudt is een deegklopper ideaal! Voeg hierna de bloem en het zout toe. Afhankelijk van het bakschema dat je kiest laat je het deeg 20-30 minuten rusten.
Stretch & folds
Doe na het rusten de eerste ronde stretch & folds: Maak je handen een beetje nat zodat het deeg niet aan je handen plakt. Pak een zijkant van het deeg en rek deze uit naar boven. Vouw deze flap dan over de rest van het deeg. Draai de kom een kwart slag en doe een ‘stretch & fold’ (rek en vouw) met een volgende zijde van het deeg. Doe deze stretch & folds totdat je de hele kom rondgegaan bent, ongeveer 4x. Nu heb je één ronde stretch & folds gedaan. (Ben je onbekend met stretch & folds? Hier zie je in foto’s stap voor stap hoe je stretch & folds doet).
Bedek de kom met een plastic wrap of douchemuts en laat het 20 minuten rusten. Doe hierna nog 2 of 3 keer een ronde stretch & folds (afhankelijk van bakschema) met 20 minuten rust tussendoor.
Bulkrijs
Laat het deeg op een warme plek rijzen totdat het 75-100% is toegenomen in volume. Hoe snel je deeg rijst hangt onder anderen af van je kamertemperatuur en hoe sterk je starter is. Deze twee factoren bepalen dan ook grotendeels of het lukt om je brood in 1 dag af te bakken. Gemiddeld duurt het zo’n 5-8 uur voordat je deeg tot 100% is toegenomen in volume. Zet net als bij je starter ook je deeg op een warme plek. In de zomer bijvoorbeeld op de vensterbank in de zon (met een plastic wrap of douchemuts over de kom zodat je deeg niet uitdroogt!) en in de winter bij de kachel (let op dat ook je deeg niet té heet wordt, dat overleven de gisten in je deeg niet! Ik zou het bij max 32 graden houden).Hou je deeg altijd extra goed in de gaten als het op een warme plek staat, het kan soms sneller gaan dan je verwacht en je wil niet dat het te lang rijst en je eindigt met een slappe ‘pudding’.
Vormen van je deeg
Strooi een beetje bloem op je werkblad en leg het deeg daar voorzichtig op. Vouw het deeg door alle vier de kanten naar binnen te vouwen. Draai het deeg om zodat de zoom van het deeg naar onderen ligt en de gladde kant naar boven. Vorm het deeg tot een mooie bol door je handen achter het deeg te leggen en het deeg een aantal keer over het werkblad voorzichtig naar je toe te trekken. (Hier zie je op foto’s hoe ik dat doe).
Bestrooi je rijsmandje met rijstmeel en leg het deeg in het mandje met de gladde kant naar beneden.Bedek het deeg weer en laat het nog zo’n 1-2 uur rijzen op kamertemperatuur. Hoe lang je het laat rijzen hangt ook weer af van je kamertemperatuur. Kijk naar het deeg: het mag nog een beetje rijzen maar laat het niet meer dan 25% toenemen in volume. Als je deeg voldoende gerezen is maar de oven nog niet verwarmd is, leg het deeg dan een half uur in de vriezer. Een deeg uit de vriezer is makkelijker mooi in te snijden en het contrast van ijskoud deeg in een snikhete oven geeft meer ‘rijs’ in de oven is mijn ervaring.
Verwarm tijdens deze laatste rijs de oven (met daarin je gietijzeren pan) voor zodat hij op tijd warm genoeg is.
Brood bakken
Verwarm de oven minimaal 30 minuten voor op 230 graden. Leg het deeg voorzichtig op een stuk bakpapier. Strooi eventueel wat bloem over het deeg en verspreid dit met je hand (hierdoor zie je de decoratieve insneden beter).
Zet de hete gietijzeren pan klaar zodat je het deeg er snel in kunt plaatsten na het insnijden.Snij het brood in. Bak je voor het eerst een zuurdesembrood? Dan kun je ervoor kiezen om 1 grote snede van boven naar beneden te maken (ongeveer 1 cm diep). Je kunt hiervoor een lame of een scherp schoon mes gebruiken. Vind je het leuk om decoratieve kleine insneden te maken? Maak deze insneden dan eerst voordat je een grote insnede maakt. Ik gebruik voor de decoratieve insneden graag deze UFO-lame.
Verplaats met behulp van het bakpapier het deeg naar de hete gietijzeren pan. Doe het deksel op de pan en plaats de pan in de oven.
Bak het brood 25 minuten op 230 graden met het deksel op de pan.Verwijder het deksel en bak het brood nog 20 minuten af totdat het goudbruin van kleur is.
Tip
Wil je de rijstijd nog meer versnellen? Dan kun je ervoor kiezen om in plaats van 100 gram starter, 150 gram starter aan je deeg toe te voegen. Het deeg wordt dan in verhouding iets natter maar dit is minimaal (vind ik). Je zult zien dat de bulkrijs een stuk sneller gaat (bij mij meestal de helft van de tijd).