Deze snelle zuurdesem crackers zonder toevoeging van bloem zijn super eenvoudig om te maken en zo verrukkelijk! Heb jij ook altijd een potje zuurdesem discard in de koelkast staan? In plaats van dit weg te gooien, maak je er in een handomdraai deze heerlijke, knapperige crackers van! Wist je dat zuurdesem van nature probiotica bevat en heel goed is voor je darmen? Deze crackers zijn dus niet alleen heerlijk en voedzaam maar ook nog eens heel gezond! En het leuke? Je kunt ze helemaal naar eigen smaak maken. Onze kinderen vinden het heel leuk om te experimenteren met kruiden en zaden. Ze nemen deze crackers graag mee naar school als een hartige snack.
Bewaar voor later

Ingrediënten
- 200 gram zuurdesem discard
- 25 gram roomboter
- 1/4 theelepel zout
- Handje geraspte kaas (optioneel)
- Kruiden en zaden naar keuze (denk aan: zonnebloempitten, maanzaad, chiazaad, sesamzaad, versgemalen peper, knoflookpoeder, rozemarijn, tijm of oregano). Let op: voeg geen extra zout toe, dat zit al in het basisrecept!
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt de boter in een pannetje en laat deze even afkoelen.
Meng de zuurdesem discard, gesmolten boter en zout tot een glad geheel. Je kunt hier prima discard uit verschillende potten samenvoegen. Ik voeg bijvoorbeeld weleens een deel roggediscard en tarwebloemdiscard door elkaar.

Verdeel het mengsel over een bakplaat met bakpapier (wij gebruiken hier een deegschraper voor). Als je het heel dun uitsmeert krijg je hele knapperige maar ook makkelijk breekbare crackers. Smeer je het wat dikker uit dan krijg je stevigere crackers waar je ook echt iets op kunt smeren. Bij de laatste versie bak je ze wat langer door in de oven om ze lekker knapperig te krijgen (zie verderop in het recept).

Bestrooi naar smaak met kaas, zaadjes of kruiden. Bij ons zijn: knoflookpoeder, versgemalen peper en geraspte kaas eigenlijk ‘vaste prik’, daarnaast variëren we met het toevoegen van extra kruiden.

Bak de crackers eerst 10 minuten, haal ze dan uit de oven en snijd ze in vierkante stukjes (of welke vorm je maar wilt).

Bak nog eens 15 minuten (of tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn). Maak je iets dikkere crackers en zijn ze na de tweede keer bakken nog niet knapperig? Maak de crackers dan los van elkaar, draai ze om en bak ze in de oven nog zo’n 5-10 minuten totdat ze knapperig zijn.


Laat de crackers afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte bak of glazen pot.
Tips & variaties
- Voeg een snufje chilivlokken of paprikapoeder toe als je meer van pittig houdt.
- Hou je van zoet? Experimenteer met kaneel en een beetje honing (maar dan wel zonder kaas 😉).
- Liever de kruiden uit 1 potje? Kies dan voor deze ‘Everything but the bagel’ kruiden. In deze mix zit wel zout, dus misschien wil je dan iets minder zout toevoegen aan de boter en discard aan het begin.
Heerlijk om je zuurdesem restjes om te vormen tot iets lekkers. Geen verspilling, wel heel veel knapperige ‘goodness’. Eet smakelijk!
📸 Heb jij dit recept gemaakt? Leuk als je je resultaten deelt! Tag @dagmardailygoodness en deel je foto’s!
✨ Als je het recept fijn vond zou ik het super vinden als je het 5 sterren wil geven! Dankjewel!

Zuurdesem crackers
Deze snelle zuurdesem crackers zonder toevoeging van bloem zijn super eenvoudig om te maken en zo verrukkelijk! Heb jij ook altijd een potje zuurdesem discard in de koelkast staan? In plaats van dit weg te gooien, maak je er in een handomdraai deze heerlijke, knapperige crackers van!
Ingredients
- 200 gram zuurdesem discard
- 25 gram roomboter
- 1/4 theelepel zout
Overige optionele ingrediënten
- Handje geraspte kaas
- Kruiden en zaden naar keuze (denk aan: zonnebloempitten, maanzaad, chiazaad, sesamzaad, versgemalen peper, knoflookpoeder, rozemarijn, tijm of oregano).
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Smelt de boter in een pannetje en laat deze even afkoelen.
- Meng de zuurdesem discard, gesmolten boter en zout tot een glad geheel. Je kunt prima discard uit verschillende potten samenvoegen.
- Verdeel het mengsel over een bakplaat met bakpapier (gebruik eventueel een deegschraper).
- Bestrooi naar smaak met kaas, zaadjes of kruiden.
- Bak de crackers eerst 10 minuten, haal ze dan uit de oven en snijd ze in vierkante stukjes (of welke vorm je maar wilt).
- Bak nog eens 15 minuten (of tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn). Maak je iets dikkere crackers en zijn ze na de tweede keer bakken nog niet knapperig? Maak de crackers dan los van elkaar, draai ze om en bak ze in de oven nog zo’n 5-10 minuten totdat ze knapperig zijn.
- Laat de crackers afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte bak of glazen pot.
Notes
- Als je het heel dun uitsmeert over de bakplaat krijg je hele knapperige maar ook makkelijk breekbare crackers. Smeer je het wat dikker uit dan krijg je stevigere crackers waar je ook echt iets op kunt smeren. Bij de laatste versie bak je ze wat langer door in de oven om ze lekker knapperig te krijgen (zie verderop in het recept).
Tips & variaties
- Voeg een snufje chilivlokken of paprikapoeder toe als je meer van pittig houdt.
- Hou je van zoet? Experimenteer met kaneel en een beetje honing (maar dan wel zonder kaas).
- Liever de kruiden uit 1 potje? Kies dan voor deze ‘Everything but the bagel’ kruiden. In deze mix zit wel zout, dus misschien wil je dan iets minder zout toevoegen aan de boter en discard aan het begin.
Recommended Products
Deze materialen zijn handig om te gebruiken, tevens affiliate Amazon of Bol
Vind je dit recept leuk? Deel jouw creatie op Instagram en tag @dagmardailygoodness. Ik ben benieuwd!
Zin in meer zuurdesem discard recepten? Probeer deze ook eens!
Zuurdesem brownies
Zuurdesem naan brood
Zuurdesem American pancakes