Lekker en simpel! Met maar een paar ingrediënten en een hete pan heb je dit zuurdesem naan brood in een handomdraai gemaakt. Dit zuurdesem naan brood is heerlijk bij Indiase maaltijden. Of lekker om te dippen in hummus of andere sausje!
Dit is een recept dat mijn man heeft bedacht. Eén van zijn favoriete recepten is Butter Chicken met Garlic naan. Hij vroeg zich af of je met zuurdesem ook een naan brood kan maken. Hij maakte er een projectje van; Zuurdesem Garlic Naan. Na meerdere recepten te hebben geprobeerd kwam hij met zijn eigen ‘perfecte’ verhoudingen 😉. Volgens hem: “Lekker en simpel. Goedkoper, lekkerder en gezonder dan uit de winkel!” Hij vindt een recept pas echt goed als je het makkelijk kunt onthouden. Dus simpele verhoudingen. Voor het maken van 8 broodjes heeft hij deze verhoudingen bedacht: 300 ; 200 ; 100 ; 50 ; 15 ;10 ; 5 ; 5… Ik ‘geef de pen over’ aan mijn man. Hij schreef het blog én maakte de foto’s.
Waarom je dit recept geweldig zult vinden
- Simpel zuurdesem start recept – Het kan bijna niet mis gaan. Als ik het al kan… Handig om mee te beginnen en je zuurdesem overschot (discard) voor te gebruiken.
- Variatie met smaken – Al is knoflook naan mijn favoriet, je kunt allerlei variaties maken. Bijvoorbeeld met komijnpoeder of verse koriander. Zonder knoflook kun je het ook heerlijk eten met zoet beleg.
- Snel zuurdesem recept – De meeste zuurdesem recepten kosten aardig wat tijd om te maken vanwege de rijs. Deze niet. Het mengen en kneden is in een paar minuten gedaan. Je kunt het een paar uren laten rusten, maar je zou ook al na 30 minuten kunnen beginnen met bakken in de pan als je echt haast hebt!
Wat is Naanbrood?
Naan is een plat brood dat als bijgerecht wordt geserveerd in Centraal- en Zuid-Azië. Het woord naan betekent ‘brood’. Het wordt gemaakt van tarwebloem, zuurdesem en wat zuivel als melk en/of yoghurt. Hierdoor krijgt het brood een wat zachtere structuur.
Materialen
Mengkom
Weegschaal
plastic wrap of doek om de kom mee te bedekken
Deegroller
Deense deegklopper of houten spatel
(Gietijzeren) koekenpan (Hoe gietijzeren pan inbranden?)
Ingrediënten
- 300 gr tarwe bloem
- 200 gr zuurdesem starter of discard
- 100 ml melk (kan ook met havermelk)
- 50 gr Griekse yoghurt
- 15 ml olijfolie
- 10 gr rietsuiker
- 5 gr zout (1 theelepel met kop)
- 5 gr bakpoeder ((1 theelepel met kop)
Optioneel:
- Knoflook, komijn, koriander. Je favoriete kruiden.
Zelf Zuurdesem Naanbrood maken
Ingrediënten mixen
Droog: Meng in een kom de tarwebloem, rietsuiker, zout en bakpoeder door elkaar.
Nat: Meng in een grote kom de zuurdesem starter (of discard), melk, yoghurt en olijfolie door elkaar.
Voeg nu bijna alle droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en roer met een Deense deegklopper of spatel door elkaar.
Haal het deeg uit de kom en leg het op een licht met bloem besprenkeld werkblad.
Om het deeg te kneden, pak je een stuk en vouw je het naar het midden en druk je de hiel van je hand in het deeg. Draai het deeg een kwartslag en doe opnieuw. Blijf dit doen voor 1-2 minuten. Voeg eventueel nog kruiden toe tijdens het kneden, bijvoorbeeld gemalen knoflook. Rol dan het deeg tot een bol.
Gebruik eventueel nog wat meel als het erg plakt of wat water als het te droog is.
Rust (2 opties)
- Als je (inactief) zuurdesem restant gebruikt, ook wel discard genoemd dek je het deeg af met een theedoek en laat je het deeg 30 minuten tot 4 uur rusten.
- Indien je een actieve zuurdesem starter hebt gebruikt doe je het deeg in een ingevette kom en dek je het af met een plastic wrap. Laat het deeg 8-12 uur op een warme plek rijzen. Dit proces zal de tarwe laten fermenteren en is beter voor je spijsvertering.
Verdelen en vormen
Wanneer je klaar bent om te gaan bakken verdeel je de bol in 8 delen met een deegschraper of scherp mes. Ik snijd het deeg in kwarten en snij vervolgens elk stuk doormidden en maak er ronde balletjes van.
Strooi een beetje bloem op het werkvlak en op de deegroller. Rol elke deegbal één voor één uit. Maak ze vrij dun, ongeveer 0,5 cm dik. Maak ze rond of ovaal, maakt niet uit!
Bakken
Verwarm een (gietijzeren) koekenpan voor op middelhoog vuur. Vet de hete pan in met een beetje boter. Ik veeg de pan met een stukje keukenpapier. Leg één brood per keer in de pan.
Bak een 1-2 minuten en draai om. Het deeg kan gaan bubbelen en opzwellen, maar hoeft niet. Wanneer de naan is afgebakken laat je het afkoelen op een rekje en kan de volgende gebakken worden.
Voor het serveren kun je ze eventueel nog licht insmeren met boter en verse kruiden op doen zoals koriander of …
Wanneer eet je naan?
Naan is heerlijk als bijgerecht bij een warme maaltijd, maar er zijn zoveel meer manieren om van dit zuurdesembrood te genieten! Wij eten naan ook graag als tussendoortje met dips. Snijd ze wat kleiner en serveer ze op een houtplankje met hummus en tapenade, heerlijk! Of gebruik ze als pizzabodem en bedek ze met wat tomatensaus en groenten en bak je in de oven af. Het voordeel van naanbrood maken is dat het een fractie van de tijd kost dan het maken van een heel zuurdesembrood, maar wel zoveel voeding geeft.
Hoe te bewaren:
Naan blijft 2 dagen vers bij kamertemperatuur. Bewaar het in een afgesloten zak voor optimale versheid. Na 2 dagen kun je het nog in de koelkast bewaren tot een dag of 5. Verwarm de naan dan opnieuw in een koekenpan op laag vuur tot het soepel en warm is.
Tips & Tricks
Veeg met een keukenrol een dun laagje boter over de bodem van pan voor ieder broodje dat je bakt en zorg dat de pan goed heet is. Dit voorkomt dat het deeg gaat vastplakken.
Wanneer je de naan bakt kun je de bovenkant van het brood licht met boter invetten (met het keukenpapiertje). Wanneer je de naan dan omkeert in de pan zal het dan beter afbakken.
Laat de gebakken naanbroden afkoelen op een rekje. Zo koelen ze aan beide kanten af zonder vocht.
FAQ
Wat is het verschil tussen naan en pita brood?
Pita bestaat uit tarwebloem, zout, gist en water. Naan brood bevat nog een vorm van zuivel om het brood een zachte en luchtige textuur te geven. De buitenkant van een pita is daardoor wat harder en droger dan naan. Een pita word in een hete oven gebakken. Een naan in een hete pan of in een tandoor (soort kleioven)
Wat is het verschil tussen naan en tortilla wraps?
Tortilla wraps bestaan uit mais of tarwe bloem, zout, gist en water. Naan brood bevat nog een vorm van zuivel om het brood een zachte en luchtige textuur te geven. Een tortilla is meestal wat dunner dan een naan waardoor het als een wrap opgerold kan worden.
Zuurdesem Naan Brood
Lekker en simpel! Met maar een paar ingrediënten en een hete pan heb je dit naanbrood in een handomdraai gemaakt. Dit heerlijke zuurdesembrood is heerlijk bij Indiase maaltijden. Of lekker om te dippen in hummus of andere sausje!
Ingredients
- 300 gr tarwe bloem
- 200 gr zuurdesem starter of discard
- 100 ml melk (kan ook met havermelk)
- 50 gr Griekse yoghurt
- 15 ml olijfolie
- 10 gr rietsuiker
- 5 gr zout (1 theelepel met kop)
- 5 gr bakpoeder ((1 theelepel met kop)
Instructions
- Mixen:
* Droog: Meng in een kom de tarwebloem, rietsuiker, zout en bakpoeder door elkaar.
* Nat: Meng in een grote kom de zuurdesem starter (of discard), melk, yoghurt en olijfolie door elkaar. Voeg nu bijna alle droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en roer met een Deense deegklopper of spatel door elkaar.
Haal het deeg uit de kom en leg het op een licht met bloem besprenkeld werkblad en kneed het 1-2 minuten. Voeg eventueel nog kruiden toe tijdens het kneden, bijvoorbeeld gemalen knoflook. Rol dan het deeg tot een bol. - Rust: 2 Opties:
* Als je (inactief) zuurdesem restant gebruikt, ook wel discard genoemd dek je het deeg af met een theedoek en laat je het deeg 30 minuten tot 4 uur rusten
* Indien je een actieve zuurdesem starter hebt gebruikt doe je het deeg in een ingevette kom en dek je het af met een plastic wrap. Laat het deeg 8-12 uur op een warme plek rijzen. - Verdelen en vormen
Verdeel de bol in 8 delen met een deegschraper of scherp mes.
Strooi een beetje bloem op het werkvlak en op de deegroller. Rol elke deegbal één voor één uit. Maak ze vrij dun, ongeveer 0,5 cm dik. Maak ze rond of ovaal, maakt niet uit! - Bakken
Verwarm een (gietijzeren) koekenpan voor op middelhoog vuur. Vet de hete pan voor ieder broodje in met een beetje boter. Leg één brood per keer in de pan. Bak een 1-2 minuten en draai om. Wanneer de naan is afgebakken laat je het afkoelen op een rekje en kan de volgende gebakken worden.
Voor het serveren kun je ze eventueel nog licht insmeren met boter en verse kruiden op doen zoals koriander of …
Notes
Kneden:
- Om het deeg te kneden, pak je een stuk en vouw je het naar het midden en druk je de hiel van je hand in het deeg. Draai het deeg een kwartslag en doe opnieuw. Blijf dit doen voor 1-2 minuten.
- Gebruik eventueel nog wat meel als het erg plakt of wat water als het te droog is.
Bakken:
- Je kunt de pan met een stukje keukenpapier met boter invetten zodat het een heel dun laagje is.
- Het deeg kan gaan bubbelen en opzwellen, maar hoeft niet.
Recommended Products
Deze materialen zijn handig om te gebruiken, tevens affiliate links: