Deze American Pancakes met zuurdesem zijn de perfecte brunch voor een vrije middag. Zeker weten dat degenen die ze proeven terugkomen voor meer! American Pancakes met zuurdesem zijn uniek in hun soort. Ze zijn extra ‘fluffy’, rijker van smaak en bovendien makkelijker te verteren dan de gewone American Pancakes, doordat een deel van het beslag al gefermenteerd is. Ze hebben een lagere glycemische index (minder hoge bloedsuiker pieken) en hogere voedingswaarde waar je lichaam langere tijd op vooruit kan. Heel fijn om onze energieke kinderen mee te voeden!
Ik gebruik mijn zuurdesemstarter wekelijks voor allerlei recepten. Dit American Pancakes recept is een makkelijk recept om even tussendoor te maken. De zuurdesem hoeft niet op kamertemperatuur te zijn maar kan rechtstreeks vanuit de koelkast gebruikt worden. Als je de starter net gevoed hebt is het natuurlijk handig om het een poosje te laten fermenteren voordat je het gebruikt.
Laat het woord ‘zuurdesem’ je niet afschrikken, deze pancakes zijn perfect luchtig en lichtzoet van smaak. Onze kinderen zijn er dol op!
Materialen die je nodig hebt voor dit recept
2 grote kommen
Koekenpan
Weegschaal
Litermaat
Garde
Spatel
Zeef (eventueel voor de bakingsoda om klontjes te voorkomen)
Ingrediënten
100 gram bloem
1/2 theelepel zout
175 ml. karnemelk
1 ei
200 gram zuurdesem discard
1 eetlepel honing (of rietsuiker)
1 theelepel bakingsoda
Hoe maak je American Pancakes met zuurdesem
Weeg de bloem af in een kom en voeg 1/2 theelepel zout toe.
In een andere kom mix je de karnemelk, zuurdesem, honing en het ei door elkaar.
Voeg de bloem met zout toe aan de kom met natte ingrediënten.
Zet een koekenpan met een beetje kokosolie op het vuur. Zeef de theelepel bakingsoda boven het beslag terwijl de olie in de koekenpan opwarmt. Roer de bakingsoda rustig door het beslag met een garde. Het beslag zal nu gaan ‘bubbelen’.
Wanneer de olie heet is, schep je een paar lepels beslag in de pan. Draai hierna het vuur wat lager zodat de pancake goed gaar kan worden zonder dat de bodem verbrandt.
Als je een grote koekenpan hebt kun je eventueel meerdere pancakes tegelijk bakken.
Wanneer er geen luchtbubbels meer omhoog komen kan de pancake omgedraaid te worden. Het is even ontdekken wanneer het juiste moment is om de pancake te ‘flippen’. Niet te vroeg; als het beslag aan de bovenkant nog helemaal nat is en ook niet te laat; als je rook onder de pancake vandaan ziet komen. Maar oefening baart kunst en het gaat steeds beter lukken.
Laat de pancake nog even bakken aan de andere kant en smullen maar!
Tips
- Laat de kokosolie goed heet worden voordat je het beslag in de pan doet. Hierdoor wordt je pancake lekker luchtig en knapperig bruin.
- Gebruik een ruime pan. Je hebt wat ruimte nodig om de pancakes om te kunnen draaien.
- Bij American Pancakes laat je het beslag liggen waar het ligt en ‘smeer’ je het niet uit over de bodem van de pan zoals je met platte pannenkoeken doet. Hierdoor gaan ze lekker de hoogte in.
- Wil je graag ontbijten met American Pancakes? Dan kun je het beslag een dag vantevoren maken. Voeg vlak voordat je gaat bakken de bakingsoda toe.
- Hou je van pancakes met blauwe bessen? Leg de blauwe bessen dan op de natte kant van de pancake wanneer je het beslag net in de pan gedaan hebt. Zo voorkom je dat de blauwe bessen aan de pan gaan plakken.
- Heb je geen karnemelk in huis? Je kunt ook een kleine eetlepel azijn of citroensap toevoegen aan 175 ml. melk. Even doorroeren en dan 5 minuten laten staan.
- Gebruik olie en geen boter. Boter gaat al snel verbranden in de pan. Gebruik daarom kokosolie (of zonnebloemolie) om de pancakes in te bakken. Als je geen olie in huis hebt kun je natuurlijk met boter bakken, veeg de pan dan tussendoor regelmatig even schoon met keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat de verkleurde boter weg is.
Waarom maak je pancakes met karnemelk?
Waar wij onze Hollandse pannenkoeken vaak met melk maken, doen de Amerikanen dat met buttermilk (karnemelk). Het melkzuur in de karnemelk reageert met de bakingsoda waardoor koolstofdioxide geproduceerd wordt. Hierdoor ontstaan er tijdens het bakken gasbellen waardoor de pancake lekker luchtig wordt.
Heb je liever zuurdesem pannenkoeken zonder toegevoegde bloem en bakingsoda? Probeer dan eens deze pannenkoeken:
Pin voor later
AMERICAN PANCAKES MET ZUURDESEM
Deze American Pancakes met zuurdesem zijn de perfecte brunch voor een vrije middag. Zeker weten dat degenen die ze proeven terugkomen voor meer! American Pancakes met zuurdesem zijn uniek in hun soort. Ze zijn extra ‘fluffy’, rijker van smaak en bovendien makkelijker te verteren dan de gewone American Pancakes.
Ingredients
- 100 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 175 ml. karnemelk
- 1 ei
- 200 gram zuurdesem discard
- 1 eetlepel honing (of rietsuiker)
- 1 theelepel bakingsoda
Instructions
- Weeg de bloem af in een kom en voeg een 1/2 theelepel zout toe.
- In een andere kom mix je de karnemelk, zuurdesem, honing en het ei door elkaar.
- Voeg de bloem met zout toe aan de kom met natte ingrediënten.
- Zet een koekenpan met een beetje kokosolie op het vuur.
- Zeef de bakingsoda boven het beslag en roer dit rustig door het beslag met een garde. Het beslag zal nu gaan 'bubbelen'.
- Wanneer de olie heet is, schep je een paar lepels beslag in de pan. Draai hierna het vuur wat lager zodat de pancake goed gaar kan worden zonder dat de bodem verbrandt.
- Wanneer er geen luchtbubbels meer omhoog komen kan de pancake omgedraaid te worden.
- Laat de pancake nog even bakken aan de andere kant en smullen maar!
Notes
- Laat de kokosolie goed heet worden voordat je het beslag in de pan doet. Hierdoor wordt je pancake lekker luchtig en knapperig bruin.
- Gebruik een ruime pan. Je hebt wat ruimte nodig om de pancakes om te kunnen draaien.
- Bij American Pancakes laat je het beslag liggen waar het ligt en 'smeer' je het niet uit over de bodem van de pan zoals je met platte pannenkoeken doet. Hierdoor gaan ze lekker de hoogte in.
- Wil je graag ontbijten met American Pancakes? Dan kun je het beslag een dag vantevoren maken. Voeg vlak voordat je gaat bakken de bakingsoda toe.
- Hou je van pancakes met blauwe bessen? Leg de blauwe bessen dan op de natte kant van de pancake wanneer je het beslag net in de pan gedaan hebt. Zo voorkom je dat de blauwe bessen aan de pan gaan plakken.
- Heb je geen karnemelk in huis? Je kunt ook een kleine eetlepel azijn of citroensap toevoegen aan 175 ml. melk. Even doorroeren en dan 5 minuten laten staan.
- Gebruik olie en geen boter. Boter gaat al snel verbranden in de pan. Gebruik daarom kokosolie (of zonnebloemolie) om de pancakes in te bakken. Als je geen olie in huis hebt kun je natuurlijk met boter bakken, veeg de pan dan tussendoor regelmatig even schoon met keukenpapier. Dit zorgt ervoor dat de verkleurde boter weg is.