Dit snelle recept voor zuurdesem pannenkoeken is een fijne mix tussen de ‘fluffy American pancakes’ en de Hollandse platte pannenkoek. Door toevoeging van zuurdesem zijn deze pannenkoeken niet alleen heel lekker, maar ook nog eens goed voor je gezondheid!
Zuurdesem pannenkoeken bakken is mijn meest favoriete manier om zuurdesem discard te verwerken. (‘Discard’ is de Engelse term die gebruikt wordt voor het deel van de zuurdesemstarter dat je weghaalt voordat je de starter voedt).
Met maar een paar basis ingrediënten staat er binnen een mum van tijd een stapel pannenkoeken op tafel en oh wat een blije gezichten komen er dan tevoorschijn!
Waarom zijn zuurdesem pannenkoeken goed voor je gezondheid?
Zuurdesem pannenkoeken zijn gemaakt met een zuurdesemstarter. Dit is een natuurlijke fermentatie van meel en water en is rijk aan probiotica en voedingsstoffen. Deze helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het immuunsysteem. Omdat het fermentatieproces de gluten afbreekt, zijn deze pannenkoeken ook een geweldig alternatief voor mensen met glutenintoleranties. Bovendien hebben zuurdesem pannenkoeken een lagere glycemische index, wat betekent dat ze langzamer worden verteerd en de bloedsuikerspiegel stabiel houden.
Materialen die je nodig hebt voor dit recept
Grote kom
Koekenpan
Weegschaal
Litermaat
Garde
Ingrediënten voor zuurdesem pannenkoeken
250 gram zuurdesem discard – actieve zuurdesem starter kan ook gebruikt worden
2 eieren
1/2 eetlepel honing
1 eetlepel gesmolten boter
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
kokosolie om in te bakken
Hoe maak je zuurdesem pannenkoeken
Mix de eieren, zuurdesem, gesmolten boter, honing en zout totdat ze goed gemengd zijn.
Zet een koekenpan op middelhoog vuur.
Strooi de bakpoeder in het beslag en roer totdat deze goed gemengd is.
Doe een beetje kokosolie in de koekenpan. Zodra de olie goed warm is giet je een beetje beslag in de pan.
Bak de pannenkoek een paar minuten totdat er geen bubbels meer gevormd worden.
Draai de pannenkoek en bak nog een paar minuten totdat deze een mooie goudgele kleur krijgt.
Smullen maar!
Probeer ook eens deze lekkere pannenkoeken variaties
Naturel zuurdesem pannenkoeken zijn zo al heerlijk, maar je kunt natuurlijk ook experimenteren met verschillende smaken en toppings om je pannenkoeken nog lekkerder te maken. Voeg bijvoorbeeld wat kaneel en rozijnen toe aan het beslag voor een herfstige twist, of voeg banaan en chocolade toe voor een zoete traktatie. Top je pannenkoeken af met vers fruit, noten, honing of ahornsiroop voor een heerlijk ontbijt of brunch. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Tips voor het maken van zuurdesem pannenkoeken
Bij het toevoegen van banaan, chocola of bosbessen, kun je deze het beste op de natte kant van de pannenkoek leggen en met een dun laagje beslag bedekken. Zo voorkom je dat de banaan, chocola of bosbessen vast gaan plakken aan de pan.
Om je pannenkoeken lekker knapperig te krijgen is het belangrijk dat de olie in de pan goed heet is.
Hoe kan ik pannenkoeken warm houden terwijl ik bak?
Om pannenkoeken warm te houden terwijl je de rest bakt, kun je ze op een bord leggen en afdekken met aluminiumfolie. Je kunt ook een oven op lage temperatuur zetten en de pannenkoeken op een bakplaat leggen om ze warm te houden. Zorg er dan wel voor dat je ze niet te lang in de oven laat, anders kunnen ze uitdrogen. Zelf vul ik altijd een pan met gekookt water, hierop leg ik een plat bord waarop ik de pannenkoeken opstapel. Een deksel erop en de pannenkoeken blijven heerlijk warm en drogen niet uit.
Hoe kun je pannenkoeken bewaren?
Je kunt de zuurdesem pannenkoeken het beste in een luchtdichte bak of zip-lock zak in de koelkast bewaren.
Kun je pannenkoeken invriezen?
Als je pannenkoeken langer wilt bewaren, kun je ze invriezen. Zorg ervoor dat de pannenkoeken volledig afgekoeld zijn. Je kunt ze daarna over een bakplaat verspreiden (naast elkaar) en invriezen. Zodra ze bevroren zijn kun je ze opgestapeld in een luchtdichte diepvriesbak bewaren. Dit voorkomt dat de pannenkoeken aan elkaar gaan plakken. Je kunt er ook voor kiezen om tussen elke pannenkoek een stuk bakpapier te leggen om zo te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken.
Hoe lang kun je pannenkoeken bewaren?
In de koelkast kun je pannenkoeken tot 4 dagen bewaren mits je ze luchtdicht afdekt. In de vriezer kun je pannenkoeken tot 3 maanden bewaren. Houd er rekening mee dat de textuur van de pannenkoeken na het invriezen en ontdooien mogelijk iets anders kan zijn dan wanneer ze vers zijn gemaakt.
Ontdek meer recepten met zuurdesem discard:
Zuurdesem Pannenkoeken
Dit snelle recept voor zuurdesem pannenkoeken is een fijne mix tussen de ‘fluffy American pancakes’ en de Hollandse platte pannenkoek. Door toevoeging van zuurdesem zijn deze pannenkoeken niet alleen heel lekker, maar ook nog eens goed voor je gezondheid!
Ingredients
- 250 gram zuurdesem discard (actieve zuurdesem starter kan ook gebruikt worden)
- 2 eieren
- 1 eetlepel gesmolten boter
- ½ eetlepel honing
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- kokosolie om in te bakken
Instructions
- Mix de eieren, zuurdesem, gesmolten boter, honing en zout totdat ze goed gemengd zijn.
- Strooi de bakpoeder in het beslag en roer totdat deze goed gemengd is.
- Doe een beetje kokosolie in de koekenpan. Zodra de olie goed warm is giet je een beetje beslag in de pan.
- Bak de pannenkoek een paar minuten totdat er geen bubbels meer gevormd worden.
- Draai de pannenkoek en bak nog een paar minuten totdat deze een mooie goudgele kleur krijgt.
Notes
- Voeg kaneel en rozijnen toe aan het beslag voor een herfstige twist, of voeg banaan en chocolade toe tijdens het bakken voor een zoete traktatie.
- Bij het toevoegen van banaan en chocola, kun je deze het beste op de natte kant van de pannenkoek leggen en met een dun laagje beslag bedekken. Zo voorkom je dat de banaan en chocola vast gaan plakken aan de pan.
[…] Zuurdesem bananen broodZuurdesem pannenkoeken […]
[…] Zuurdesem pannenkoekenEverything but the bagel zuurdesem crackers […]
[…] Zuurdesem pannenkoeken […]