Als je uitgekeken bent op de dagelijkse crackers dan zijn deze Everything but the bagel zuurdesem crackers zooo de moeite waard om uit te proberen! Knapperig, smaakvol en wanneer je er eentje geproefd hebt wil je meer..
De crackers zijn perfect om zo te eten, of om te combineren met je favoriete kaas of dip. Bovendien zijn ze verrassend gemakkelijk thuis te maken, zodat je op elk moment kunt genieten van vers gebakken zuurdesem crackers!
Everything but the bagel seasoning
De everything but the bagel mix (ook wel ‘everything bagel’ mix) is vooral in Amerika heel populair en bestaat uit: sesamzaad, zeezout vlokken, gedroogde knoflook, gedroogde ui, zwarte sesam zaadjes en maanzaad. De mix wordt door Trader Joe’s al jaren als de ‘Everything but the bagel seasoning’ verkocht.
Niet alleen op deze crackers is de kruidenmix geweldig, je kunt er natuurlijk van alles mee kruiden. Wij gebruiken de mix bijna dagelijks op een geroosterd broodje met kaas en tomaat, een gebakken ei, een salade of crackers met avocado. Vooral de combinatie met avocado is favoriet! Nu hebben we het geluk dat we hier in Spanje overal avocadobomen om ons heen hebben. Onze kinderen klimmen graag in bomen en na een wandeling komen we soms zomaar thuis met een rugzakje vol avocado’s.
Ze moeten vaak nog even doorrijpen maar na een weekje kunnen we dan genieten van heerlijke romige avocado’s.
Wat zijn de voordelen van zelf crackers maken?
Het grootste voordeel van zelf crackers maken is dat je weet wat erin zit. Veel crackers uit de winkel bevatten toegevoegde suikers, zouten en conserveermiddelen, die niet alleen ongezond zijn, maar ook de smaak van de crackers kunnen beïnvloeden. Door je eigen crackers te maken, kun je deze ongezonde ingrediënten vermijden en ervoor zorgen dat je crackers zo gezond en smaakvol mogelijk zijn. Je kunt zelf experimenteren met verschillende granen en kruiden en zo je eigen unieke smaak creëren. Bovendien zijn zelfgemaakte crackers vaak goedkoper dan kant-en-klare crackers uit de winkel.
Bij zuurdesem crackers krijg je als extra voordeel ook nog eens een dosis darmvriendelijke probiotica binnen!
Materialen die je nodig hebt voor dit recept
Kom
Oven
Bakplaat
Bakpapier
Weegschaal
Steelpan
Ingrediënten voor everything bagel zuurdesem crackers
55 gram gesmolten boter
+ een beetje boter om het deeg mee te bestrijken
150 gram bloem
250 gram zuurdesem discard (overschot)
¼ theelepel zout
20 gram everything bagel mix
Hoe maak je everything bagel zuurdesem crackers
Roer de gesmolten boter, bloem, zuurdesem discard en zout in een kom door elkaar.
Roer door totdat het op deeg begint te lijken.
Kneed met je handen het deeg nog even door totdat het mooi soepel is.
Laat de bal deeg 20 minuten in de kom rusten. Bedek de kom met een theedoek.
Verdeel hierna het deeg in twee stukken.
Rol het eerste stuk deeg op bakpapier uit tot een dunne rechthoekige vorm. De vorm is niet heel belangrijk, als het deeg maar mooi dun uitgerold is (ongeveer 2-3 mm dik). Hoe dunner je het deeg uitrolt, hoe knapperiger de crackers worden.
Afhankelijk van hoe groot je bakplaat/oven is kun je misschien het tweede stuk deeg ook uitrollen op dezelfde bakplaat.
Leg het bakpapier met deeg op de bakplaat en smeer met een kwastje gesmolten boter over het hele deeg.
Bestrooi het deeg met de everything bagel kruiden. Snijd het deeg in vierkantjes met een pizzasnijder of scherp mes
Leg de stukjes deeg een beetje uit elkaar zodat ze ruimte hebben tijdens het bakken.
Bak de crackers 15-20 minuten op 175 graden totdat ze bruin en knapperig zijn.
Laat de crackers afkoelen.
Geniet van je everything but the bagel zuurdesem crackers!
Variaties met zuurdesem crackers
Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, kun je experimenteren met verschillende smaken en texturen. Hier zijn een paar variaties om te proberen:
– Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas toe aan het deeg voordat je het uitrolt.
– Gebruik in plaats van “Everything bagel” kruidenmix een mix van zout en rozemarijn voor een meer klassieke smaak.
– Voeg wat gedroogde tomaten en oregano aan het deeg toe voor een mediterrane twist.
Serveersuggesties voor everything but the bagel zuurdesem crackers
– Combineer de crackers met roomkaas en gerookte zalm voor een heerlijk ontbijt of brunch.
– Serveer de crackers met hummus of groenten voor een gezonde snack.
– Eet deze crackers met huttenkäse en avocado voor een extra portie eiwitten.
– Combineer de crackers met een kaasplateau en wat fruit voor een luxe voorgerecht.
Hoe lang kun je de zuurdesem crackers bewaren?
Zuurdesem crackers zijn het lekkerst als ze vers zijn. In een luchtdichte bak op kamertemperatuur kun je ze wel 2-3 maanden bewaren. Laat ze eerst wel helemaal afkoelen voordat je ze in de bewaar bak doet.
Waar kun je everything bagel seasoning kopen?
Mijn man vliegt voor zijn werk regelmatig naar Amerika en gaat dan wel eens bij Trader Joe’s langs voor wat nieuwe potjes. Maar ook als je niet regelmatig in Amerika komt, kun je deze kruiden bemachtigen. De laatste jaren is deze mix gelukkig ook op verschillende plekken in Nederland te krijgen! Natuurlijk kun je de mix ook net zo makkelijk zelf maken.
Voeg sesamzaadjes, maanzaad, gedroogde knoflook, gedroogde ui, zwarte sesamzaadjes en wat zeezoutvlokken in gelijke delen samen. Mix het door elkaar en voila! Je eigen heerlijke everything bagel seasoning.
Zin in meer zuurdesem recepten? Probeer deze eens!
Zuurdesem bananen brood
Zuurdesem pannenkoeken
Pin voor later
EVERYTHING BUT THE BAGEL ZUURDESEM CRACKERS
Als je uitgekeken bent op de dagelijkse crackers dan zijn deze Everything but the bagel zuurdesem crackers zooo de moeite waard om uit te proberen! Knapperig, smaakvol en wanneer je er eentje geproefd hebt wil je meer..
Ingredients
- 55 gram gesmolten boter
- 150 gram bloem
- 250 gram zuurdesem discard (overschot)
- ¼ theelepel zout
- 20 gram everything bagel mix
Instructions
- Roer de gesmolten boter, bloem, zuurdesem discard en zout in een kom door elkaar totdat het op deeg begint te lijken.
- Kneed met je handen het deeg nog even door totdat het mooi soepel is.
- Laat de bal deeg 20 minuten in de kom rusten. Bedek de kom met een theedoek.
- Verdeel hierna het deeg in twee stukken.
- Rol het eerste stuk deeg op bakpapier uit tot een dunne rechthoekige vorm. De vorm is niet heel belangrijk, als het deeg maar mooi dun uitgerold is (ongeveer 2-3 mm dik). Hoe dunner je het deeg uitrolt, hoe knapperiger de crackers worden.
- Leg het bakpapier met deeg op de bakplaat en smeer met een kwastje gesmolten boter over het hele deeg.
- Bestrooi het deeg met de everything bagel kruiden. Snijd het deeg in vierkantjes met een pizzasnijder of scherp mes.
- Leg de stukjes deeg een beetje uit elkaar zodat ze ruimte hebben tijdens het bakken.
- Bak de crackers 15-20 minuten op 175 graden totdat ze bruin en knapperig zijn.
Laat de crackers afkoelen. Geniet van je everything but the bagel zuurdesem crackers!
Notes
Afhankelijk van hoe groot je bakplaat/oven is kun je misschien het tweede stuk deeg ook uitrollen op dezelfde bakplaat.
Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, kun je experimenteren met verschillende smaken en texturen. Hier zijn een paar variaties om te proberen:
- Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas toe aan het deeg voordat je het uitrolt.
- Gebruik in plaats van “Everything bagel” kruidenmix een mix van zout en rozemarijn voor een meer klassieke smaak.
- Voeg wat gedroogde tomaten en oregano aan het deeg toe voor een mediterrane twist.
SERVEERSUGGESTIES
- Combineer de crackers met roomkaas en gerookte zalm voor een heerlijk ontbijt of brunch.
- Serveer de crackers met hummus of groenten voor een gezonde snack.
- Eet deze crackers met huttenkäse en avocado voor een extra portie eiwitten.
- Combineer de crackers met een kaasplateau en wat fruit voor een luxe voorgerecht.
[…] Zuurdesem pannenkoekenEverything but the bagel zuurdesem crackers […]
[…] van de gezonde probiotische eigenschappen van het gefermenteerde goedje! Probeer eens deze zuurdesem crackers of […]
Heerlijke crackers! Bedankt voor het recept!
Graag gedaan. Fijn dat je de crackers zo lekker vindt!