Ben je ook zo dol op pruimenjam? Goed nieuws – je kunt heerlijke pruimenjam maken met maar 2 ingrediënten!
Pruimen brengen bij mij altijd nostalgische gevoelens naar boven. In mijn kindertijd hadden we in onze prachtige achtertuin in een klein dorpje op het Friese platteland een pruimenboom staan. Ieder jaar bij het verschijnen van de roze bloesem, maakte mijn hart een sprongetje bij het besef dat de zomer er weer aan kwam. Wanneer het tijd was om de pruimen te oogsten zag ik mijn ouders vele potten vullen met pruimenjam of pruimencompote, waar we dan in de wintermaanden heerlijk van smulden.

Met alleen verse pruimen en rietsuiker kun je een heerlijke pruimenjam maken. Met deze jam kun je allerlei gerechten en lekkernijen verrijken. Smeer het op een boterham, mix het door je yoghurt of voeg het toe aan een taartvulling. De mogelijkheden zijn eindeloos! Door zelf je jam te maken, weet je precies wat erin zit en kun je optimaal genieten van de pure smaak!
Welk pruimen soorten kun je gebruiken voor jam?
Er zijn verschillende soorten pruimen. Het type dat je kiest bepaalt de uiteindelijke smaak van je jam. Zoete paarse pruimen geven de klassieke pruimenjam smaak die de meeste mensen gewend zijn. Dit betekent niet dat je de andere types niet kunt gebruiken voor jam. Proef de pruimen eerst. Als je de pruim lekker vindt, is de kans groot dat je de jam ook lekker vindt. Als je hele zoete pruimen hebt, kun je ervoor kiezen minder suiker toe te voegen. Is de pruim iets bitter dan kun je ervoor kiezen meer suiker toe te voegen.

Materialen die je voor dit recept kunt gebruiken
Pan met dikke bodem
3 kleine (jam-)potjes van ongeveer 300 ml. inhoud per stuk (was de potjes en deksels voor gebruik grondig met warm water)
Jamtrechter
Wecktang
Staafmixer
Ingrediënten
Ongeveer 900 gram rijpe pruimen
450 gram rietsuiker (of honing, zie tips)
Hoe maak je pruimenjam?
Snij de pruimen in kleine stukjes. De schil hoef je er niet af te halen, deze geeft een prachtige kleur aan je jam en dit is ook waar de meeste smaak zit.

Pureer de pruimen met een staafmixer of blender. Deze stap zorgt er ook voor dat je niks meer merkt van de schil in het eindresultaat.

Bepaal hoeveel suiker je wil toevoegen. Mijn advies is om de helft van het gewicht van de ontpitte pruimen aan suiker toe te voegen. Dit geeft de beste smaakt aan het eindresultaat: een zoete jam, zonder dat de smaak van verse pruimen verstopt wordt onder een laag suiker. In dit geval gebruik ik 900 gram ontpitte pruimen en voeg ik dus 450 gram suiker toe. Heb je meer pruimen, dan kun je zelf berekenen hoeveel suiker je toevoegt. Heb je een type pruim dat minder zoet is, voeg dan eventueel meer suiker toe.

Breng de pruimen en suiker in een pan met dikke bodem op hoog vuur aan de kook. Gebruik een diepe pan, zodat het pruimenmengsel tot ongeveer halverwege komt. De puree kan gaan schuimen tijdens het koken, het is fijn om in dat geval wat extra ruimte in de pan te hebben zodat deze niet overstroomt.
Zodra het pruimenmengsel kookt draai je het gas wat omlaag om te voorkomen dat de bodem aanbrandt. Blijf ondertussen regelmatig roeren. Afhankelijk van hoe hard je het mengsel laat koken zie je tussen de 20-40 minuten dat de structuur van de puree verandert. De puree wordt meer een glanzende ‘gel’ en is duidelijk dikker geworden.

Stollingsproef
Twijfel je of de jam dik genoeg is? Dan kun je een stollingsproef doen. Zet een schoteltje in de vriezer en laat deze goed koud worden. Doe een beetje jam op het schoteltje en wacht minimaal 1 minuut. Stolt de jam tot een mooie bolle druppel en blijft hij aan het schoteltje plakken als je deze schuin houdt? Dan is de jam dik genoeg! Is het toch nog te dun, dan laat je de jam nog wat langer koken.
Leg de jampotjes en deksels even in heet water voordat je de jam in de potjes doet. Bij een groot temperatuurverschil kunnen de potjes breken.
Als de jam dik genoeg is, dan kun je deze over de (schone) potjes verdelen. Het is handig om hiervoor een jamtrechter te gebruiken, deze past precies op de potjes. Je kunt de jam ook met een juslepel in de potjes lepelen. Vul de potjes tot de nek. Haal eventuele luchtbubbels uit de jam door met een mes langs de randen aan de binnenkant van de pot te gaan. Zorg dat de randen van de potjes schoon blijven, veeg de randen eventueel schoon met een doekje. Draai nu de deksels op de potjes.

Wecken hoe doe je dat?
Omdat deze jam met rietsuiker gemaakt is en niet met geleisuiker of suiker met pectine, is het handig om de jam voor de zekerheid te wecken. Wil je niet wecken, dan kun je de jam in de koelkast bewaren en binnen een paar weken opeten. In de vriezer kun je de jam tot een half jaar bewaren.
Als je het hele jaar van deze jam wil genieten, dan is het een goed idee om de jam te wecken. Wecken zorgt ervoor dat de deksels goed afsluiten en de pot stevig ‘geseald’ wordt.
Neem een grote pan. Als de pan een dunne bodem heeft, leg dan een rekje of rooster op de bodem van de pan. Heb je dit niet? Dan kun je ook wat deksels van potten op de bodem leggen. Zet de jampotjes met dichtgedraaide deksels in de pan. Vul de pan met heet water, totdat de potjes tot aan de nek toe in het water staan. Voeg eventueel een scheut azijn toe om kalkvorming te voorkomen. Het water in de pan moet altijd dezelfde temperatuur hebben als de inhoud van de potjes. Breng het water aan de kook en laat de jampotjes 5 minuten koken.

Haal de jampotjes uit het water en laat ze afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt er in de pot een vacuüm gecreëerd waardoor het deksel als het ware ‘geseald’ wordt.
Wanneer de potten afgekoeld zijn kun je controleren of het inmaken goed gelukt is. Doe dit door de deksels in te drukken. Als het deksel naar beneden staat (en dus niet ‘klikt’) dan is het wecken goed gelukt. Maakt het deksel een ‘klikkend’ geluid, dan is de pot niet goed afgesloten. Bewaar deze pot dan in de koelkast en gebruik hem meteen.
Bewaar de goed afgesloten potten jam op een koele en donkere plaats.
Tips:
– Je kunt dit recept gemakkelijk aanpassen aan de hoeveelheid pruimen die je zelf hebt liggen. Weeg de pruimen na het ontpitten en voeg de helft van het gewicht aan suiker toe. Volg verder het recept. Let wel op dat je bij meer pruimen wellicht een grotere pan nodig hebt en natuurlijk meer lege jampotjes.
– Kook vanaf het begin 1-2 kaneelstokjes mee. Verwijder ze voordat je de jam in de potten doet.
– Vervang (een deel van) de suiker door honing voor een andere smaak en gezonder alternatief. Hiermee kun je ook een heerlijke pruimenjam maken.
– Probeer deze pruimenjam ook eens met zuurdesem bananenbrood of American pancakes met zuurdesem!


PRUIMENJAM MAKEN
Ben je ook zo dol op pruimenjam? Goed nieuws – je kunt heerlijke pruimenjam maken met maar 2 ingrediënten! Met alleen verse pruimen en rietsuiker kun je een heerlijke pruimenjam maken.
Ingredients
- Ongeveer 900 gram rijpe ontpitte pruimen
- 450 gram rietsuiker (of honing, zie tips)
Instructions
- Snij de pruimen in kleine stukjes. De schil hoef je er niet af te halen.
- Pureer de pruimen met een staafmixer of blender.
- Bepaal hoeveel suiker je wil toevoegen. Mijn advies is om de helft van het gewicht van de ontpitte pruimen aan suiker toe te voegen.
- Breng de pruimen en suiker in een pan met dikke bodem op hoog vuur aan de kook.
- Zodra het pruimenmengsel kookt draai je het gas omlaag om te voorkomen dat de bodem aanbrandt. Blijf ondertussen regelmatig roeren.
- Laat 20-40 min zachtjes koken tot de structuur van de puree verandert. De puree wordt meer een glanzende ‘gel’ en is duidelijk dikker geworden. (Twijfel je of de jam dik genoeg is? Dan kun je een stollingsproef doen, zie onder)
- Leg de jampotjes en deksels even in heet water voordat je de jam in de potjes doet.
- Vul de potjes tot de nek met een jamtrechter of juslepel en verwijder luchtbubbels.
- Wecken, koelen of vriezen? Als je het hele jaar van deze jam wil genieten, dan kun je het beste wecken. In de koelkast kun je de jam een paar weken bewaren en in de vriezer tot een half jaar.
Wecken
- Neem een grote pan. Zet de jampotjes met dichtgedraaide deksels in de pan.
- Vul de pan met heet water, totdat de potjes tot aan de nek toe in het water staan.
- Breng het water aan de kook en laat de jampotjes 5 minuten koken.
- Haal de jampotjes uit het water en laat ze afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt er in de pot een vacuüm gecreëerd waardoor het deksel als het ware ‘geseald’ wordt.
- Wanneer de potten afgekoeld zijn kun je controleren of het inmaken goed gelukt is. Doet dit door de deksels in te drukken. Als het deksel naar beneden staat (en dus niet ‘klikt’) dan is het wecken goed gelukt.
- Bewaar de goed afgesloten potten jam op een koele en donkere plaats.
Notes
Stollingsproef
- Zet een schoteltje in de vriezer en laat deze goed koud worden.
- Doe een beetje jam op het schoteltje en wacht minimaal 1 minuut.
- Stolt de jam tot een mooie bolle druppel en blijft hij aan het schoteltje plakken als je deze schuin houdt? Dan is de jam dik genoeg!
- Is het toch nog te dun, dan laat je de jam nog wat langer koken.
Tips
- Je kunt dit recept gemakkelijk aanpassen aan de hoeveelheid pruimen die je zelf hebt liggen. Weeg de pruimen na het ontpitten en voeg de helft van het gewicht aan suiker toe.
- Kook vanaf het begin 1-2 kaneelstokjes mee. Verwijder ze voordat je de jam in de potten doet.
- Vervang (een deel van) de suiker door honing voor een andere smaak en gezonder alternatief. Hiermee kun je ook een heerlijke pruimenjam maken.
- Wil je niet wecken, dan kun je de jam in de koelkast bewaren en binnen een paar weken opeten. In de vriezer kun je de jam tot een half jaar bewaren.
[…] Heb je de smaak van het wecken te pakken? Probeer dan ook eens deze heerlijke pruimenjam! […]