Dit zuurdesem cranberry ster brood is geweldig om te delen met familie en vrienden tijdens de feestdagen. Het ziet er indrukwekkend uit maar is niet heel ingewikkeld om te maken. Je kunt het van tevoren maken en afbakken op de dag zelf!
Tips
- Voor dit recept heb ik mijn Bosch keukenmachine gebruikt (ik maak dan een dubbele portie want deze keukenmachine werkt het best met grote porties). Je kunt het recept ook maken met een handmixer met deeghaak. Het deeg kneden met de hand kan ook maar vooral bij het stuk waar de roomboter toegevoegd wordt maakt een mixer het wel stukken makkelijker.
- Hou het deeg goed in de gaten tijdens het bakken. Ovens kunnen soms erg verschillen. Het brood is klaar wanneer het goudbruin van kleur is en het brood op de plekken waar het gedraaid is goed doorbakken is.
Materialen
Grote mengkom
Garde/vork
Handmixer met deeghaak of keukenmachine
Ingrediënten
180 ml (lauw)warme melk
4 eetlepels rietsuiker
100 gram actieve zuurdesem starter
2 eieren (kamertemperatuur)
5 gram zout
540 gram bloem
100 gram ongezouten roomboter (kamertemp)
1 ei (om het deeg te bestrijken, optioneel)
Cranberryjam (maak deze zelf of koop hem kant en klaar)
Poedersuiker (voor bestrooien)
Bereiden van het deeg
Mix de melk en suiker met een garde totdat de suiker opgelost is. (Heb je een keukenmachine met garde en deeghaken? Gebruik bij deze eerste stap de garde. Zodra je de bloem toevoegt gebruik je de deeghaken). Voeg de eieren, zout en starter toe en meng tot een samenhangend geheel.
Voeg de bloem toe en mix dit met de vork totdat de bloem goed opgenomen is en je een deeg krijgt.
Laat het deeg 15 minuten rusten.
Pak de mixer met deeghaak erbij. Meng het deeg op medium snelheid terwijl je beetje bij beetje de roomboter toevoegt. Blijf kneden totdat het deeg elastisch is en niet meer aan de mengkom plakt, ongeveer 5 minuten. (Eventueel kun je het laatste deel ook met de hand kneden, bestrooi het aanrecht lichtjes met bloem voordat je gaat kneden).
Dek de mengkom af met een bord of plastic folie. Ik gebruik zelf graag deze van Ikea. Laat het deeg rijzen op een warme plek totdat deze verdubbeld is in volume. Op een warme plek rijst het deeg sneller dan op een koude plek, hou het deeg dus goed in de gaten.
Het vormen van het cranberry ster brood
Zodra het deeg verdubbeld is in volume , bestrooi je je werkblad lichtjes met bloem.
Haal het deeg voorzichtig los uit de kom en leg het op het werkblad. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Weeg eventueel het deeg zodat je stukken van gelijke grootte hebt.
Maak van elk stuk deeg een mooi bolletje. Rol elk bolletje met een deegroller uit tot een ronde cirkel van ongeveer 25-30 cm. Als het deeg niet makkelijk uit wil rollen, geef het dan 10 minuten de tijd voordat je het verder uitrolt. Voor een mooie strakke cirkel kun je een kom met een diameter van 25-30 centimeter op de kop op het deeg leggen en deze omtrekken met een scherp mes.
Leg de eerste cirkel deeg op een met bakpapier beklede ovenplaat.
Smeer een royale laag cranberryjam op het deeg.
Voor dit recept is het handig om een smeerbare jam te gebruiken, zonder ‘stukken’ fruit. Laat een dikke centimeter aan de rand van het deeg vrij.
Breng zo steeds een nieuwe laag deeg en een nieuwe laag jam aan. Laat de bovenste laag vrij van jam.
Een ster met acht punten
Neem een kopje met een diameter van ongeveer 7 cm. en plaats deze op de kop in het midden op de bovenste cirkel. Snij met een scherp mes de cirkel in 4 gelijke delen. Zorg ervoor dat de lijnen recht tegenover elkaar zijn. Snij vervolgens elk kwart precies in tweeën. Ga zo door totdat je 16 gelijke stroken hebt.
Pak nu twee stroken deeg en draai ze in tegenovergestelde richting 2 slagen naar buiten. Plak de uiteinden tegen elkaar.
Ga zo door met telkens twee stroken, totdat de ster 8 ‘punten’ heeft.
Laat de ster 30 minuten onder een schone theedoek rusten en rijzen.
Verwarm de oven op 175 graden. Wanneer de 30 minuten voorbij zijn kun je de ster nog bestrijken met een dun laagje geklutst ei.
Bak het zuurdesem cranberry ster brood ongeveer 25 minuten of totdat het een mooie lichtbruine kleur heeft. Laat het brood afkoelen op een rooster. Bestrooi het met poedersuiker voor een mooie ‘finishing touch’. Eet smakelijk!
Pin voor later
ZUURDESEM CRANBERRY STER BROOD
Dit zuurdesem cranberry ster brood is geweldig om te delen met familie en vrienden tijdens de feestdagen. Het ziet er indrukwekkend uit maar is niet heel ingewikkeld om te maken. Je kunt het van tevoren maken en afbakken op de dag zelf!
Ingredients
- 180 ml (lauw)warme melk
- 4 eetlepels rietsuiker
- 100 gram actieve zuurdesem starter
- 2 eieren (kamertemperatuur)
- 5 gram zout
- 540 gram bloem
- 100 gram ongezouten roomboter (kamertemp)
- 1 ei (om het deeg te bestrijken, optioneel)
- Cranberryjam (maak deze zelf of koop hem kant en klaar)
- Poedersuiker (voor bestrooien)
Instructions
- Mix de melk en suiker met een garde totdat de suiker opgelost is.
- Voeg de eieren, zout en starter toe en meng tot een samenhangend geheel.
- Voeg de bloem toe en mix dit met de garde of een vork totdat de bloem goed opgenomen is en je een deeg krijgt.
- Laat het deeg 15 minuten rusten.
- Pak de mixer met deeghaak erbij. Meng het deeg op medium snelheid terwijl je beetje bij beetje de roomboter toevoegt. Blijf kneden totdat het deeg elastisch is en niet meer aan de mengkom plakt, ongeveer 5 minuten.
- Dek de mengkom af met een bord of plastic folie. Laat het deeg rijzen op een warme plek totdat deze verdubbeld is in volume.
- Bestrooi je werkblad lichtjes met bloem. Haal het deeg voorzichtig los uit de kom en leg het op het werkblad. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken.
- Maak van elk stuk deeg een mooi bolletje. Rol elk bolletje met een deegroller uit tot een ronde cirkel van ongeveer 25-30 cm.
- Leg de eerste cirkel deeg op een met bakpapier beklede ovenplaat. Smeer een royale laag cranberryjam op het deeg. Laat een dikke centimeter aan de rand van het deeg vrij.
- Breng zo steeds een nieuwe laag deeg en een nieuwe laag jam aan. Laat de bovenste laag vrij van jam.
- EEN STER MET ACHT PUNTEN: Neem een kopje met een diameter van ongeveer 7 cm. en plaats deze op de kop in het midden op de bovenste cirkel. Snij met een scherp mes de cirkel in 4 gelijke delen. Zorg ervoor dat de lijnen recht tegenover elkaar zijn. Snij vervolgens elk kwart precies in tweeën. Ga zo door totdat je 16 gelijke stroken hebt.
- Pak nu twee stroken deeg en draai ze in tegenovergestelde richting 2 slagen naar buiten. Plak de uiteinden tegen elkaar.
- Ga zo door met telkens twee stroken, totdat de ster 8 ‘punten’ heeft.
- Laat de ster 30 minuten onder een schone theedoek rusten en rijzen.
- Verwarm de oven op 175 graden. Wanneer de 30 minuten voorbij zijn kun je de ster nog bestrijken met een dun laagje geklutst ei.
- Bak het zuurdesem cranberry ster brood ongeveer 25 minuten of totdat het een mooie lichtbruine kleur heeft. Laat het brood afkoelen op een rooster. Bestrooi het met poedersuiker voor een mooie ‘finishing touch’. Eet smakelijk!
Notes
- Op een warme plek rijst het deeg sneller dan op een koude plek, hou het deeg dus goed in de gaten.
- Als het deeg niet makkelijk uit wil rollen, geef het dan 10 minuten de tijd voordat je het verder uitrolt. Voor een mooie strakke cirkel kun je een kom met een diameter van 25-30 centimeter op de kop op het deeg leggen en deze omtrekken met een scherp mes.
- Voor dit recept is het handig om een smeerbare jam te gebruiken, zonder ‘stukken’ fruit.