In de koude wintermaanden is er niks gezelliger dan comfort food maken en het huis vullen met heerlijke geuren. Cranberry jam maken is één van mijn favorieten voor deze maanden.
Als het potje leeg is vragen de kinderen vaak of ik gauw weer nieuwe jam maak. We gebruiken de jam op een sneetje zuurdesem brood of in de yoghurt maar ik verwerk de jam ook in andere gerechten zoals het cranberry ster brood.
De toevoeging van sinaasappel en appel is wat ervoor zorgt dat deze jam zo in de smaak valt. De jam heeft een rijke fruitsmaak met een subtiele bittere ondertoon. Deze ondertoon is zo licht aanwezig dat de kinderen het niet eens merken. De geur, kleur en smaak van cranberries en sinaasappel doen me denken aan gezellige feestdagen in de sneeuw. Alleen al om die reden maak ik de jam zo graag!
Materialen
Kleine pan
Staafmixer of stamper
Glazen pot met inhoud van 350 ml.
(Het is belangrijk dat de pot heel schoon is! Met heet water afgespoeld en aan de lucht gedroogd of rechtstreeks uit de vaatwasser)
Ingrediënten
250 gram verse cranberries (rechtstreeks uit de vriezer kan ook)
100 gram suiker
2 eetlepels honing
85 ml. versgeperst sinaasappelsap
Geraspte schil van een halve biologische sinaasappel
Halve appel, geschild en geraspt
Hoe maak je cranberry jam?
Was de cranberries.
Verwarm alle ingrediënten in de pan op middelhoog vuur.
Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten op laag vuur koken.
Roer regelmatig. Na een poosje hoor je de cranberries ‘poppen’.
Als de cranberries nog niet allemaal ‘gepopt’ zijn en de saus al dik wordt, voeg dan nog een beetje sinaasappelsap of water toe.
Proef na 10 minuten even of je de smaak van de jam lekker vindt. Te zuur? Voeg dan nog wat suiker of honing toe.
Gebruik een staafmixer om de jam te pureren. Heb je geen staafmixer? Dan kun je ook een stamper gebruiken om de jam fijner te maken. Omdat de velletjes van de cranberry wat bitter zijn heeft het pureren met een staafmixer wel de voorkeur. Als je een stamper gebruikt proef je meer de structuur en smaak van de velletjes, dit vinden vooral kinderen vaak minder lekker.
Kook nog een paar minuten door en haal de pan dan van het vuur.
Wanneer de jam afgekoeld is, giet deze dan in een glazen pot.
De jam kan in de koelkast 2-4 weken bewaard worden. Bij ons is het vaak binnen een week op! Maak je meerdere potjes en wil je ze langer bewaren, dan kun je ervoor kiezen om de weck-methode te gebruiken die ik beschrijf bij pruimenjam maken.
Pin voor later
Cranberry jam maken
In de koude wintermaanden is er niks gezelliger dan comfort food maken en het huis vullen met heerlijke geuren. Cranberry jam maken is één van mijn favorieten voor deze maanden.
Ingredients
- 250 gram verse cranberries (rechtstreeks uit de vriezer kan ook)
- 100 gram suiker
- 2 eetlepels honing
- 85 ml. versgeperst sinaasappelsap
- Geraspte schil van een halve biologische sinaasappel
- Halve appel, geschild en geraspt
Instructions
- Was de cranberries.
- Verwarm alle ingrediënten in de pan op middelhoog vuur.
- Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten op laag vuur koken. Roer regelmatig. Na een poosje hoor je de cranberries ‘poppen’.
- Als de cranberries nog niet allemaal ‘gepopt’ zijn en de saus al dik wordt, voeg dan nog een beetje sinaasappelsap of water toe.
- Proef na 10 minuten even of je de smaak van de jam lekker vindt. Te zuur? Voeg dan nog wat suiker of honing toe.
- Gebruik een staafmixer om de jam te pureren.
- Kook nog een paar minuten door en haal de pan dan van het vuur.
- Wanneer de jam afgekoeld is, giet deze dan in een glazen pot.
Notes
- Heb je geen staafmixer? Dan kun je ook een stamper gebruiken om de jam fijner te maken. Omdat de velletjes van de cranberry wat bitter zijn heeft het pureren met een staafmixer wel de voorkeur. Als je een stamper gebruikt proef je meer de structuur en smaak van de velletjes, dit vinden vooral kinderen vaak minder lekker.
- De jam kan in de koelkast 2-4 weken bewaard worden. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ervoor kiezen om de weck-methode te gebruiken:
WECKEN
- Neem een grote pan. Zet de jampotjes met dichtgedraaide deksels in de pan.
- Vul de pan met heet water, totdat de potjes tot aan de nek toe in het water staan.
- Breng het water aan de kook en laat de jampotjes 5 minuten koken.
- Haal de jampotjes uit het water en laat ze afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt er in de pot een vacuüm gecreëerd waardoor het deksel als het ware ‘geseald’ wordt.
- Wanneer de potten afgekoeld zijn kun je controleren of het inmaken goed gelukt is. Doet dit door de deksels in te drukken. Als het deksel naar beneden staat (en dus niet ‘klikt’) dan is het wecken goed gelukt.
- Bewaar de goed afgesloten potten jam op een koele en donkere plaats.