Deze pruimen cake met zuurdesem discard is het perfecte alternatief voor een voorverpakte cake uit de supermarkt. Zo’n cake uit de supermarkt lijkt een snelle makkelijke optie maar eerlijk.. is vaak ook teleurstellend. Te zoet, te droog, of met een nasmaak die lang blijft hangen. En dan hebben we het nog niet eens over de conserveermiddelen, onherkenbare vetten en een overload aan suiker.
Wil je een cake die niet alleen heerlijk smaakt maar ook nog eens je restjes zuurdesem benut? Eentje waarbij je zelf kiest wat erin gaat en die pure ingrediënten bevat en een volle smaak geeft? Dan is deze pruimen cake met zuurdesem discard iets voor jou.

Toevoeging van zuurdesem discard
Wat supermarktcakes vaak missen, is diepte smaak en een malse kruim. Precies dát is waar zuurdesemdiscard in uitblinkt. Het zorgt voor een licht zurige tegenhanger van de zoetheid, een complexer smakenpalet en een fijne ‘bite’ die dagenlang blijft.
Varieer er op los!
Deze cake maakte ik met pruimen maar de cake is een ideale neutrale cake om allerlei soorten fruit mee te combineren.
- Voorjaar: Rabarber in blokjes
- Zomer: Abrikozen, perziken of een handvol frambozen.
- Herfst: Peer en walnoot, of appels met een vleugje kaneel.
- Winter: Diepvrieskersen of -bosbessen (niet ontdooien!).
Het principe blijft hetzelfde: het fruit voorzichtig op het beslag leggen en afbakken maar.
Materialen
Springvorm (22 cm. diameter)
Ingrediënten
- 6 rijpe pruimen (of ander zomerfruit)
- 200 gr rietsuiker (als je een zoetekauw bent wil je hier misschien iets meer suiker toevoegen).
- 100 ml milde olie (zonnebloem- of avocado-olie)
- 2 eieren
- 25 ml vers citroensap
- 1 tl vanille-extract
- 200 gr volle Griekse yoghurt
- 100 gr zuurdesemdiscard
- 285 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl bakingsoda
- snuf zout
- poedersuiker, om af te werken
Cake maken
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de springvorm in en bestrooi met een dun laagje bloem of gebruik bakpapier.

Was de pruimen en snij ze in parten. Verwijder de pit.
Meng in een grote kom de suiker, olie, eieren, citroensap, vanille, yoghurt en de discard tot een glad geheel.
Zeef de bloem, bakpoeder, bakingsoda en zout samen in een andere kom. Roer door.
Voeg de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel. Meng met een spatel in zo weinig mogelijk bewegingen tot alles net is gecombineerd. Niet overmixen!
(Zodra de bakpoeder in aanraking komt met vocht gaat het gasbellen creëren die in de oven je cake luchtig maken. Als je heel hard gaat roeren maak je die gasbellen kapot en krijg je een compacte cake. Vouw dus met een lepel de droge ingredienten rustig door de natte ingredienten. Het is niet erg als er her en der wat droge stukjes in blijven zitten. Weersta de neiging om je beslag helemaal glad te kloppen).
Schep het beslag in de vorm. Leg de pruimenpartjes erop.

Bak de cake ca. 50 min. in het midden van de oven. Check na 40 min. en dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
Laat de cake 10 min. afkoelen in de vorm voor je hem uitstort op een rooster.

Serveer met een licht stofje poedersuiker en geniet van je vruchtencake!
Tips
Om nog meer fruit toe te voegen kun je ook in het midden van de cake een laagje fruit leggen. Verdeel dan eerst de helft van het beslag over de springvorm, leg het fruit er in kleine blokjes op. Dek het fruit af met een tweede laag beslag en leg hierop het overige fruit. Check met een prikker of de cake klaar is voordat je deze uit de oven haalt.
Een ideale allround cake
Geniet van deze cake:
- Bij de koffie: De klassieker. Perfect voor een middagpauze.
- Als toetje: Warm serveren met een bolletje vanille-ijs.
- Op de ontbijttafel: Ja, echt. Een stukje van deze niet te zoete cake is heerlijk als een speciaal ontbijt.
Hoe veel gram fruit gebruik je in dit recept?
Hoi Anita, Ik heb de pruimen niet gewogen :-). Het komt niet zo precies met deze cake. Als het fruit erg vochtig is zou ik niet teveel gebruiken omdat de cake er dan langer over doet om gaar te worden. Je kunt met deze cake veel kanten op, beleg hem gerust royaal met fruit. Gebruik een prikker om te kijken of de cake gaar is. Veel succes en eet smakelijk!