Nu de zomer in volle gang is en er overal aardbeien te vinden zijn is het tijd voor zuurdesem aardbeien scones! Er gaat niets boven de zoete smaak van vers geplukte aardbeien. En wat is er dan leuker om daar de lekkerste baksels mee te maken? Dit recept voor zuurdesem aardbeien scones – luchtig, friszoet en met een romige aardbeien-icing is perfect voor een zondags ontbijt, een high tea of gewoon omdat je jezelf wilt verwennen.
Pin voor later!

Materialen
Weegschaal
Rasp
Deegklopper
Deegsteker
Bakpapier
Afkoelrooster
Scones recept
Ingrediënten voor de scones
- 285 gram tarwebloem
- 100 gram rietsuiker
- 1 theelepel bakpoeder (gezeefd)
- ¼ theelepel bakingsoda (gezeefd)
- ½ theelepel zout
- 140 gram boter (uit de vriezer, geraspt)
- 125 gram aardbeien (in kleine stukjes)
- 1,5 theelepel geraspte biologische citroenschil
- 100 gram actieve zuurdesemstarter
- 75 gram melk
Ingrediënten voor de icing
- 40 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 60 gram roomkaas
- 125 gram poedersuiker
- 15 gram gepureerde aardbeien
- Een klein snufje zout
Hoe maak je zuurdesem aardbeien scones
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de droge ingrediënten: bloem, suiker, bakpoeder, baking-soda en zout in een kom.
Rasp de bevroren boter en meng deze door het bloemmengsel. Het is de bedoeling dat de stukjes boter bedekt worden met bloem en verder heel blijven, dit zorgt voor een luchtige textuur!
Voeg de aardbeienstukjes toe en schep voorzichtig om.
Maak het natte mengsel: meng de zuurdesemstarter, melk en citroenschil in een aparte kom.

Combineer alles: voeg het natte mengsel toe aan de droge ingrediënten en meng kort met een deegklopper. Het is prima als je her en der nog droge stukjes ziet.
Vorm met het deeg een ronde schijf van ongeveer 20 cm. diameter. Snij de schijf in 8 punten. Als het deeg erg plakkerig is en je niet goed punten kunt snijden, leg het dan 30 minuten in de koelkast en probeer het nogmaals. Leg de 8 scones een beetje uit elkaar op het bakpapier.

Bak 20-25 minuten tot goudbruin (hou een oogje op de scones) en laat afkoelen op een afkoelrooster.
Klop voor de icing de boter en roomkaas romig, voeg poedersuiker, aardbeienpuree en zout toe. Is je icing te dun? Voeg dan meer poedersuiker toe. Te dik? Voeg dan wat extra aardbeienpuree toe. Werk met kleine beetjes want het is snel te dun.
Garneren maar en smullen!
Geniet van je zelfgemaakte zuurdesem aardbeien scones en van al het lekkers dat de zomer te bieden heeft. Happy baking!
📸 Vond je dit recept leuk? Deel je creatie op Instagram: tag @dagmardailygoodness en deel je foto’s! Ik ben benieuwd!
✨ Als je het recept fijn vond zou ik het super vinden als je het 5 sterren wil geven! Dankjewel!

Veelgestelde Vragen
1. Hoe en hoe lang kun je deze scones bewaren?
De scones zijn het allerlekkerst vers, maar je kunt ze 2-3 dagen bewaren in een afgesloten trommel. De icing kun je het beste apart houden en vlak voor het serveren aanbrengen. Wil je ze langer bewaren? Vries ze dan in (zonder icing) en verwarm ze kort in de oven voor een versgebakken smaak.
2. Zijn aardbeien gezond?
Absoluut! Aardbeien zitten boordevol vitamine C, antioxidanten en vezels. Ze ondersteunen je immuunsysteem, zijn goed voor je huid en bevatten weinig calorieën. Een perfecte zoete verwennerij zonder schuldgevoel!
3. Hoe bewaar je aardbeien?
Aardbeien blijven het langst goed als je ze:
- Niet wast voor het bewaren (dit maakt ze sneller zacht).
- In een luchtdoorlatende bak in de koelkast legt.
- Eventueel met een keukenpapiertje erbij om vocht op te nemen.
- Binnen 2-3 dagen opeet voor de beste smaak.
4. Hoe en wanneer aardbeien plukken?
- Pluktijd: juni t/m augustus (afhankelijk van het ras).
- Plukken als ze volledig rood zijn of laat ze narijpen op de vensterbank (niet in de zon)
- Draai voorzichtig aan de steel om het kroontje intact te houden.
- Oogst bij droog weer voor een betere smaak.
5. Wanneer aardbeien planten? En wat zijn aardbeien stekken?
- Planttijd: het beste in maart-april of augustus-september.
- Aardbeien stekken: dit zijn uitlopers van een bestaande plant. Knip ze af, zet ze in potgrond en laat ze wortelen. Zo kweek je nieuwe planten voor volgend jaar!