Deze 100% volkoren speltmuffins met zuurdesem en appel zijn perfect als gezond tussendoortje voor kinderen (en volwassenen!). Ze zijn voedzaam maar toch luchtig en zitten boordevol vezels en goede voedingsstoffen. Met speltmeel, zuurdesemdiscard en natuurlijke zoetmakers zoals honing en appel krijg je een muffin die niet alleen smaakt als een traktatie, maar ook nog eens een gezonde keuze is.
Bewaar voor later

Speltmeel
Spelt is een oergraan dat al eeuwenlang wordt verbouwd en bekend staat om zijn rijke voedingswaarde. In vergelijking met gewone tarwe bevat spelt:
Meer eiwitten – Essentieel voor groei en spieropbouw, ideaal voor kinderen.
Meer vezels – Goed voor de spijsvertering en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel.
Rijk aan mineralen – Zoals magnesium, ijzer en zink, belangrijk voor energie en weerstand.
Makkelijker verteerbaar – Spelt heeft een mildere glutenstructuur, wat voor sommigen beter verdragen wordt dan tarwe.
Door volkoren speltmeel te gebruiken, profiteer je van álle voedingsstoffen, omdat de hele graankorrel wordt vermalen.
Glutenvrije muffins
Je kunt deze zuurdesem speltmuffins ook maken in een glutenvrije variant. Vervang het volkoren speltmeel door havermeel of gebruik deels havermeel en deels sorghummeel in plaats van speltmeel. Geen havermeel in huis maar wel havermout? Doe de havermout dan in de blender en maak je eigen havermeel! Belangrijk is wel om een glutenvrije zuurdesemstarter te gebruiken om deze muffins helemaal glutenvrij te maken.

Materialen die je nodig hebt voor dit recept
- Mengkom
- Weegschaal
- Muffinvorm. Deze muffinvorm van GreenLife met PFAS-vrije antikleeflaag én in hippe kleurtjes is een aanrader!
Ingrediënten voor 12 muffins
Droge ingrediënten:
- 225 g volkoren speltmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1 tl zout
- 1 tl kaneel
- 100 g rietsuiker
Natte ingrediënten:
- 1 ei
- 115 g roomboter (gesmolten en afgekoeld)
- 70 g honing
- 100 g zuurdesemdiscard (ongevoed zuurdesem)
- 175 g karnemelk*
- 1 appel, in kleine stukjes gesneden
* Geen karnemelk in huis? Meng dan 170 gram melk met 1 eetlepel azijn of citroensap, roer even door en laat 5 minuten staan.
Hoe maak je 100% Volkoren Speltmuffins met Zuurdesem
Verwarm de oven voor op 200°C en vet de muffinvorm in of gebruik papieren muffinvormpjes.
Meng in een kom alle droge ingrediënten. Zeef het bakpoeder en de bakingsoda.

Klop in een andere kom het ei los en voeg de (afgekoelde) gesmolten boter, honing, zuurdesemdiscard en karnemelk toe. Roer goed door.
Voeg het natte mengsel bij de droge ingrediënten en roer dit rustig door elkaar tot een egaal beslag. Roer niet te hard en te lang zodat het beslag luchtig blijft (zodra de discard en karnemelk met de bakingsoda in aanraking komen geeft dit luchtbellen, deze heb je nodig om je muffins in de oven te laten rijzen).

Voeg tot slot de appelstukjes toe. Roer deze kort door het beslag.

Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en bak ze 20-25 minuten, tot ze goudbruin zijn en een satéprikker er schoon uitkomt.

Laat de muffins kort staan in de vorm, totdat ze bij de randen ‘los’ komen en je ze er makkelijk uit kunt halen. Verplaats ze naar een afkoelrek en laat ze daar verder afkoelen (laat ze nooit volledig in de muffinvorm afkoelen, dan worden ze klef). Deze muffins zijn héérlijk als ze nog een beetje warm zijn.
Geniet ervan!
✨ Heb jij dit recept gemaakt? Zo ja, laat dan een sterrenbeoordeling achter in het recept hieronder (daarmee help je me enorm!)
📸 Maak daarna een foto van je muffins en tag me op instagram @dagmardailygoodness, zodat ik ze kan zien!
(In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen wat betekent dat ik een kleine commissie krijg, zonder kosten voor jou! Lees hier meer.)

Waarom zijn deze zuurdesem speltmuffins zo voedzaam en gezond?
- Zuurdesemdiscard verbetert de verteerbaarheid en voegt een lichtzure smaak toe, plus extra probiotica voor een gezonde darmflora.
- Volkoren speltmeel levert langzame koolhydraten voor stabiele energie.
- Roomboter bevat gezonde vetten en ondersteunt de opname van vitamines.
Variatietips
- Extra vezels? Voeg een handje havervlokken of lijnzaad toe.
- Meer eiwitten? Meng er 50 g fijngemalen amandelen doorheen.
- Minder suiker? Halveer de rietsuiker en gebruik extra appel of banaan voor zoetheid.
Hoe lang kun je zuurdesem spelt muffins bewaren?
De muffins kunnen ongeveer 3 dagen worden bewaard op kamertemperatuur, mits ze goed zijn afgedekt.
Kun je deze muffins invriezen?
Deze muffins zijn perfect als ontbijt, tussendoortje of in de lunchtrommel. Je kunt ze zeker invriezen! Het is een ideale manier om ze langer vers te houden en klaar te hebben voor een snelle lunch. Laat de muffins volledig afkoelen om condensatie te voorkomen. Bewaar de muffins in een goed afgesloten diepvries (ziplock)zak (zorg dat alle lucht uit de zak verdwenen is) of diepvriesbak. De muffins kunnen tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Om te ontdooien laat je de muffins in de plastic zak op kamertemperatuur komen.