Deze rabarberjam met aardbeien is een heerlijke manier om van het seizoen te genieten! De combinatie van fris-zure rabarber en zoete aardbeien is een klassieker, en in dit recept komt de natuurlijke smaak van het fruit écht naar voren – zonder dat het wordt overspoeld door suiker. Bovendien maken we deze jam zonder geleisuiker maar toch met een mooie stevige structuur.
Pin voor later!

Seizoen rabarber
Rabarber is een echt lente product en is op z’n best van april tot en met juni met mei als beste maand. Ik vind het rabarberseizoen altijd veel te kort, haha dus ik stop zoveel mogelijk in een potje om er het hele jaar van te kunnen genieten. Aan het eind van het seizoen wordt de rabarber taaier en zuurder omdat de plant dan meer oxaalzuur aanmaakt.
Rabarber met Aardbeien
Rabarber en aardbeien zijn een match made in heaven. De zurige smaak van rabarber balanceert geweldig met de zoetigheid van rijpe aardbeien. Het resultaat? Een jam die net zo lekker is op een boterham als in een yoghurtbowl, door de havermout of als topping voor pancakes.
En omdat we de jam niet te lang koken, blijven de stukjes fruit zichtbaar en proef je de volle smaak. Geen bloemige suikersmaak hier, maar puur fruit genot!
Rabarber compote
Dit recept zou net zo goed rabarber compote met aardbeien genoemd kunnen worden. Jam wordt vaak ‘smeerbaar’ gemaakt door er geleisuiker of pectine aan toe te voegen. Omdat we in deze jam geen geleisuiker toevoegen, de stukken fruit niet pureren (mits je dat wel wel doen natuurlijk) en in verhouding ook weinig suiker gebruiken is het ook goed te gebruiken als rabarber compote bij een stoofpotje of in een yoghurtbowl (hier favoriet!).
Rabarber bewaren
Als je net als ik rabarber zo lang mogelijk wil bewaren, dan kun je dat op de volgende manieren doen:
- Rauw invriezen: Snijd rauwe rabarber in stukjes en vries ze in. Je kunt ze een jaar in de vriezer bewaren. Zo kun je later nog jam, compote of taart maken.
- Verwerken tot jam of compote: Gekookte rabarber blijft in de koelkast zeker een week goed. In de vriezer ongeveer 3 maanden en ingemaakt (geweckt) wel een jaar.

Recept: Rabarberjam met Aardbeien (Zonder Geleisuiker)
De meeste aardbeien rabarberjam recepten bevatten evenveel (of zelfs meer!) suiker als fruit. De suiker wordt vooral toegevoegd om de jam dikker te maken. Zowel aardbeien als rabarber hebben van nature weinig pectine (dit geeft binding en geleivorming). Hoe krijg je dan een mooie stevige jam als je niet kilo’s suiker of geleisuiker wil gebruiken en graag de volle fruitsmaak wilt beleven?
Deze jam krijgt zijn stevigheid door een slim trucje: we koken het fruit kort zodat het vocht loslaat. Dan verwijderen we het fruit en koken het vocht in. Daarna voegen we het fruit (en de citroensap) toe en koken we het nog kort door. Het resultaat? Een volle jam met een heerlijke natuurlijke fruitsmaak en een perfecte textuur!
Materialen:
- Pan (liefst met dikke bodem, zoals een gietijzeren pan)
- 5 schone jampotjes (± 220 ml) of kies deze weckpotjes van 220 ml. + deze weckringen
- Zeef, ik vind deze rvs zeef heel fijn voor hete sauzen.
- Stamper of Staafmixer (voor een gladder resultaat, optioneel)
- Jamtrechter (handig om de jam netjes in de potjes te krijgen en de randen schoon te houden 😉
- Pollepel
Optioneel voor wecken:
- Grote pan
- Wecktang
- Schone handdoek
Ingrediënten:
- 750 g rabarber
- 375 g aardbeien
- 330 g rietsuiker
- 50 g citroensap
Hoe maak je rabarberjam met aardbeien
Was de rabarber en aardbeien en snijd ze in kleine stukken. Doe ze in een pan met de suiker en 40 ml water. Kook 15 minuten totdat ze het vocht loslaten.

Zodra het vocht boven het fruit uitkomt, giet je het fruit af alles door een zeef in een andere pan. Het fruit zet je apart.
Laat het vocht (met de opgeloste suiker) nog 20 minuten zachtjes pruttelen. Als het goed is zie je dat er na 20 minuten minder vocht in de pan zit. Blijf regelmatig roeren!

Voeg het fruit en de citroensap weer aan het vocht toe en laat nog 10-15 minuten pruttelen voor een stevige jam, of minder lang voor een losser resultaat.
Kook ondertussen de jampotjes en deksels even in heet water (of zet ze in een hete oven totdat je ze nodig hebt. Dit doodt eventuele bacteriën en voorkomt dat de potjes breken bij grote temperatuur verschillen (koude potjes/hete jam).
Denk je dat de jam klaar is maar twijfel je nog of hij genoeg ingedikt is? Doe dan de stollingsproef.
Zodra de jam dik genoeg is, verdeel deze dan over de (schone) potjes. Het is handig om hiervoor een jamtrechter te gebruiken, deze past precies op de potjes. Je kunt de jam ook met een juslepel in de potjes lepelen. Vul de potjes tot 1 cm onder de rand. Zorg dat de randen van de potjes schoon blijven, veeg de randen eventueel schoon met een doekje. Draai nu de deksels op de potjes.
Zodra je de jam fijn vindt qua dikte giet je de hete jam in schone potjes en sluit ze direct.

Jam wecken
Als je het hele jaar van deze jam wil genieten, dan is het een goed idee om de jam te wecken. Wecken zorgt ervoor dat de deksels goed afsluiten en de pot stevig ‘geseald’ wordt.
Hieronder vind je het stappenplan om je jam veilig te bewaren voor 12-18 maanden.
Neem een grote pan. Als de pan een dunne bodem heeft, leg dan een rekje of rooster op de bodem van de pan. Heb je dit niet? Dan kun je ook wat deksels van potten op de bodem leggen. Zet de jampotjes met dichtgedraaide deksels in de pan. Vul de pan met heet water, totdat de potjes tot aan de nek toe in het water staan. Voeg eventueel een scheut azijn toe om kalkvorming te voorkomen. Het water in de pan moet altijd dezelfde temperatuur hebben als de inhoud van de potjes. Breng het water aan de kook en laat de jampotjes 10 minuten koken. Laat de potjes nog 5 minuten staan in het hete water.
Leg een handdoek klaar op een plek waar de potjes 12-24 uur kunnen blijven staan. Zet met behulp van de wecktang de gloeiendhete jampotjes op de handdoek en laat de potjes daar afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt er in de pot een vacuüm gecreëerd waardoor het deksel als het ware ‘geseald’ wordt. Controleer na 12-24 uur of alle potjes goed geseald zijn. Doe dit door de deksels in te drukken. Als het deksel naar beneden staat (en dus niet ‘klikt’) dan is het wecken goed gelukt. Maakt het deksel een ‘klikkend’ geluid, dan is de pot niet goed afgesloten. Bewaar deze pot dan in de koelkast en gebruik hem meteen.
Bewaar de goed afgesloten potten jam op een koele en donkere plaats.
Veelgestelde Vragen:
Hoe lang is deze jam houdbaar
- Koelkast: Ongeveer 3 weken.
- Vriezer: Tot 6 maanden (in een vriesbestendig bakje).
- Geweckt: Minimaal 1 jaar (mits luchtdicht).
Wanneer rabarber oogsten
Rabarber is het meest knapperig en smaakvol in de lente en vroege zomer. Het beste oogst je van april tot eind juni. Na 21 juni bevat rabarber meer oxaalzuur en wordt hij taaier. Kies stevige, knapperige stelen uit wanneer ze 20 tot 38 cm lang zijn. Om te oogsten ‘draai’ (of trek) je de steel van de plant af, vlak bij de grond. Als je de steel afsnijdt, blijft er een stuk achter dat vervolgens gaat rotten, dat wil je natuurlijk niet.
Is rabarber gezond
Ja! Het bevat weinig calorieën, veel vezels en vitamine K. Wel bevat het oxaalzuur, dus mensen met nierproblemen moeten er niet te veel van eten.
Rabarber: Groente of Fruit
Technisch gezien is het een groente, maar door zijn zoetzure smaak wordt hij vaak als fruit gebruikt.

Geniet van Je Zelfgemaakte Jam!
Deze rabarber-aardbeienjam is puur, smaakvol en heerlijk veelzijdig. Perfect om het lenteseizoen te vieren én langer te bewaren. Eet smakelijk!
📸 Heb jij dit recept gemaakt? Leuk als je je resultaten deelt! Tag @dagmardailygoodness en deel je foto’s! Of bewaar het recept op Pinterest voor later! 🌿🍓
✨ Als je het recept fijn vond zou ik het super vinden als je het 5 sterren wil geven! Dankjewel!