Zelf tomatensaus maken voor pizza of pasta is een veelvoorkomend gebeuren in gezinnen wereldwijd maar wist je dat tomatensaus wecken (inmaken) ook heel gemakkelijk en tijdbesparend is? Mensen met moestuinen weten hier alles van maar ook als je geen moestuin hebt is het heerlijk om een grote voorraad te maken van je favoriete verse tomatensaus. Niet alleen bepaal je zelf wat je in de saus stopt en hoe jij die het liefste eet, ook kun je zelf beslissen hoeveel saus je weckt zodat je precies genoeg hebt voor die geliefde lasagneschotel of voor de pizza’s waarmee je het weekend inluidt. (Ja ik weet het, pastasaus is eigenlijk geen pizzasaus maar wij gebruiken hem ook gewoon lekker op de pizza ;-).
Pin voor later:
Gezonde pastasaus
De meest gezonde pastasaus is toch altijd de saus die je helemaal zelf maakt (tenzij je er een lading suiker in doet natuurlijk. Verse groenten, gesneden vlak voordat ze de pan ingaan, zelf bepalen welke kruiden je gebruikt en hoeveel zout je toevoegt, zelf saus maken is een feestje. Vind je het lastig om zelf de verhoudingen te bedenken? Gebruik dan dit recept voor onze favoriete tomatensaus! Het is makkelijk en snel. Je hoeft geen tomaten te ontvellen of zaadjes uit te halen, het mag allemaal mee in de saus.
San Marzano
Je kunt tomatensaus met alle soorten tomaten maken maar wat betreft pastasaus is de San Marzano tomaat toch echt de favoriet. Gewone trostomaten bevatten veel vocht waardoor je een dunnere saus krijgt.
De San Marzano tomaat bevat minder vocht, minder zaden en meer vlees waardoor je een volle en stevige pastasaus krijgt. De San Marzano tomaat is ook zoeter dan de gemiddelde tomaat.
Wil je zelf tomaten kweken in je (moes-)tuin voor tomatensaus? Dan raad ik je aan om de San Marzano tomaat te proberen. Heb je geen San Marzano tomaten? Roma tomaten of vleestomaten zijn een goed alternatief voor het maken van tomatensaus.
Tomatensaus maken voor pizza
Wil je tomatensaus maken voor pizza? Ook dan gebruik je dit recept! Deze tomatensaus is perfect voor zowel de pasta (of lasagne) als de pizza! Maak een grote voorraad saus en verdeel deze over kleine en grote porties voor pizza en pasta. Ideaal om zo uit de voorraad te halen na een drukke werkdag. Hoe bewaar je deze saus lang? Lees snel verder.
Pastasaus invriezen
Als je een grote voorraad saus maakt kun je deze heel makkelijk invriezen. Dit kun je doen in stevige diepvrieszakken of in glazen bakken zoals deze. Mijn voorkeur gaat uit naar glazen bakken omdat je deze steeds kunt hergebruiken en ook in de oven kunt gebruiken (zonder deksel uiteraard). Zorg dat je in de bak altijd wat ruimte overhoudt boven de saus omdat deze uitzet in de vriezer.
Je kunt pastasaus ook wecken. Op die manier kun je de saus heel lang bewaren buiten de koelkast en vriezer. In dit blog leg ik je uit hoe je dit kunt doen.
Materialen die je nodig hebt voor dit recept
- Staafmixer of blender
- Pan met dikke bodem en deksel (om de saus in te maken). De dikke bodem voorkomt aanbranden.
- Diepe pan met deksel (om de potten met saus in te wecken).
Als deze pan een dunne bodem heeft, dan heb je een rooster nodig voor onder de potten. Tip: kijk eens bij de kringloopwinkel! Je kunt eventueel ook een schone theedoek op de bodem leggen of deksels van potten over de bodem verspreiden als een rooster. - Glazen potten met deksel (ik gebruikte 7 potten van 700 ml en nog een paar van 300 ml).
Het is belangrijk dat de potten en deksels goed schoon zijn! Was ze in heet water met een eetlepel bakingsoda. Spoel de potten en deksels hierna goed af. Je kunt de potten en deksels ook rechtstreeks uit de vaatwasser gebruiken. - Soeplepel voor het scheppen van de saus in de glazen potten.
- Wecktang (om de potten mee uit het kokende water te halen).
- RVS trechter (deze gebruik je om de saus in de potten over te brengen).
Affilate links:
Ingrediënten
- 4,5 tot 5 liter tomatensap (van ongeveer 4 kilo tomaten, deze hak je in de blender of staafmixer tot sap. Je hoeft ze niet te ontvellen). Voor een fijne dikke saus kies je het beste San Marzano of Roma.
- 2 groene paprika’s
- 3 middelgrote uien
- 4 knoflooktenen
- 225 ml olijfolie
- 280 gram tomatenpuree (bij San Marzano of Roma tomaten kun je minder gebruiken, kijk vooral naar de dikte van de saus)
- 3/4 eetlepel gedroogde basilicum
- 3/4 eetlepel oregano
- 2 laurierbladeren
- 3/4 eetlepel gedroogde peterselie
- 1/2 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1/2 eetlepel chilivlokken
- 30 gram zout
- 40 gram rietsuiker, optioneel (als je van een wat zoetere saus houdt)
Tomatensaus maken
Was de tomaten en snij deze in grove stukken. Hak de stukken in de blender tot tomatensap.
Meet hoeveel sap je ongeveer hebt. Dit recept is voor ongeveer 4,5 – 5 liter tomatensap. Heb je meer of minder sap (hangt af van de soort tomaat die je gebruikt) pas dan de ingrediënten een beetje aan naar smaak.
Giet de tomatensap in een grote pan met dikke bodem. Laat een beetje sap over in de blender. Voeg hier de grofgesneden paprika, ui en geperste knoflook aan toe. Hak dit alles tot sap en voeg dit toe aan de overige tomatensap in de pan.
Voeg de rest van de ingrediënten toe. Laat dit alles zeker een half uur sudderen of tot de saus dik genoeg is. Heb je trostomaten gekozen dan kan het wel een paar uur duren voordat de saus indikt. Als je het deksel van de pan laat tijdens het sudderen dikt de saus sneller in.
Proef tijdens het sudderen wat je van de saus vindt. Voeg eventueel (meer) rietsuiker, peper/chili of zout toe om de saus aan te passen naar je eigen smaak.
Is de saus qua dikte en smaak zoals je hem wil hebben? Dan kun je overgaan op het wecken van de saus.
Leg de (schone) glazen potten en deksels even in heet water voordat je de saus in de potten doet. Bij een groot temperatuurverschil kunnen de potten breken.
Verdeel de tomatensaus over de potten, het is handig om hier een rvs trechter voor te gebruiken. Vul de potten tot de nek. Haal eventuele luchtbubbels uit de saus door met een mes langs de randen aan de binnenkant van de pot te gaan. Zorg dat de randen van de potten schoon blijven, veeg de randen eventueel schoon met een nat doekje. Draai nu de deksels op de potjes.
Neem een grote pan. Als de pan een dunne bodem heeft, leg dan een rekje of rooster op de bodem van de pan. Heb je dit niet? Dan kun je ook wat deksels van potten op de bodem leggen. Zet de potten met saus in de pan. Vul de pan met heet water, totdat de potten tot aan de nek toe in het water staan. Voeg eventueel een scheut azijn toe om kalkvorming te voorkomen. Het water in de pan moet altijd dezelfde temperatuur hebben als de inhoud van de potten. Breng het water aan de kook en laat de potten 10 minuten koken. De potten hoeven niet lang te koken, belangrijk is dat ze tot binnenin de sauspot kokendheet zijn. Heb je dikke potten dan kun je ze beter wat langer koken.
Haal de sauspotten uit het water en laat ze afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt er in de pot een vacuüm gecreëerd waardoor het deksel als het ware ‘geseald’ wordt. Wanneer het deksel vacuüm trekt hoor je een harde ‘plop’.
Zijn de potten volledig afgekoeld? Dan kun je controleren of het inmaken goed gelukt is. Doe dit door de deksels in te drukken. Als het deksel naar beneden staat (en dus niet ‘klikt’) dan is het wecken goed gelukt. Maakt het deksel een ‘klikkend’ geluid, dan is de pot niet goed afgesloten. Bewaar deze pot dan in de koelkast en gebruik hem meteen.
Bewaar de goed afgesloten potten jam op een koele en donkere plaats.
Heb je de smaak van het wecken te pakken? Probeer dan ook eens deze heerlijke pruimenjam!
TOMATENSAUS MAKEN EN WECKEN
Zelf tomatensaus maken voor pizza of pasta is een veelvoorkomend gebeuren in gezinnen wereldwijd maar wist je dat tomatensaus wecken (inmaken) ook heel gemakkelijk en tijdbesparend is? Mensen met moestuinen weten hier alles van maar ook als je geen moestuin hebt is het heerlijk om een grote voorraad te maken van je favoriete verse tomatensaus.
Ingredients
- 4,5 tot 5 liter tomatensap (van ongeveer 4 kilo tomaten, deze hak je in de blender of staafmixer tot sap. Je hoeft ze niet te ontvellen). Voor een fijne dikke saus kies je het beste San Marzano of Roma.
- 2 groene paprika’s
- 3 middelgrote uien
- 4 knoflooktenen
- 225 ml olijfolie
- 280 gram tomatenpuree (bij San Marzano of Roma tomaten kun je minder gebruiken, kijk vooral naar de dikte van de saus)
- 3/4 eetlepel gedroogde basilicum
- 3/4 eetlepel oregano
- 2 laurierbladeren
- 3/4 eetlepel gedroogde peterselie
- 1/2 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1/2 eetlepel chilivlokken
- 30 gram zout
- 40 gram rietsuiker, optioneel (als je van een wat zoetere saus houdt)
Instructions
Saus:
- Was de tomaten en snij deze in grove stukken. Hak de stukken in de blender tot tomatensap.
- Giet de tomatensap in een grote pan met dikke bodem. Laat een beetje sap over in de blender. Voeg in de blender de grofgesneden paprika, ui en geperste knoflook toe. Pureer dit alles tot sap en voeg dit daarna toe aan de overige tomatensap in de pan.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe. Laat dit alles zeker een half uur sudderen of tot de saus dik genoeg is.
- Proef tijdens het sudderen wat je van de saus vindt. Voeg eventueel (meer) rietsuiker, peper/chili of zout toe om de saus aan te passen naar je eigen smaak.
- Is de saus qua dikte en smaak goed? Start dan met het wecken.
Wecken:
- Leg de (schone) glazen potten en deksels even in heet water voordat je de saus in de potten doet.
- Verdeel de tomatensaus over de potten, het is handig om hier een rvs trechtervoor te gebruiken. Vul de potten tot de nek en draai de deksels op de potjes.
- Neem een grote pan en zet de potten met saus in de pan. Vul de pan met heet water, totdat de potten tot aan de nek toe in het water staan.
- Breng het water aan de kook en laat de potten 10 minuten koken.
- Haal de sauspotten uit het water en laat ze afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt er in de pot een vacuüm gecreëerd waardoor het deksel als het ware ‘geseald’ wordt. Wanneer het deksel vacuüm trekt hoor je een harde 'plop'.
- Zijn de potten volledig afgekoeld? Dan kun je controleren of het inmaken goed gelukt is. Doe dit door de deksels in te drukken. Als het deksel naar beneden staat (en dus niet ‘klikt’) dan is het wecken goed gelukt. Maakt het deksel een ‘klikkend’ geluid, dan is de pot niet goed afgesloten. Bewaar deze pot dan in de koelkast en gebruik hem meteen.
- Bewaar de goed afgesloten potten jam op een koele en donkere plaats.
Notes
Tips voor de saus en wecken:
- Heb je trostomaten gekozen dan kan het wel een paar uur duren voordat de saus indikt.
- Als je het deksel van de pan laat tijdens het sudderen dikt de saus sneller in.
- Haal eventuele luchtbubbels uit de saus door met een mes langs de randen aan de binnenkant van de pot te gaan.
- Zorg dat de randen van de potten schoon blijven, veeg de randen eventueel schoon met een nat doekje.
- Als de pan een dunne bodem heeft, leg dan een rekje of rooster op de bodem van de pan. Heb je dit niet? Dan kun je ook wat deksels van potten op de bodem leggen.
- Voeg eventueel een scheut azijn toe aan het water in de weckpan om kalkvorming te voorkomen.
- De potten hoeven niet lang te koken, belangrijk is dat ze tot binnenin de sauspot kokendheet zijn. Heb je dikke potten dan kun je ze beter wat langer koken.
Recommended Products
Deze materialen zijn handig om te gebruiken, tevens affiliate links: